DomovNoviceSvetovni dan cerebralne paralize obeležili tudi v Centru Sonček Koper

Svetovni dan cerebralne paralize obeležili tudi v Centru Sonček Koper

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Zveza Sonček je ob današnjem svetovnem dnevu cerebralne paralize pripravila dan odprtih vrat, ki se je odvijal pod geslom “Skupaj spremenimo načrte v dejanja”. Dneva odprtih vrat Centra Sonček v Kopru se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

Z geslom “Skupaj spremenimo načrte v dejanja” želijo na zvezi Sonček opozoriti, da je treba zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti vsem osebam s cerebralno paralizo. To vizijo lahko pomaga uresničevati vsak od nas, v svojem okolju in skupaj je možno doseči tudi globalne družbene spremembe.

Pri cerebralni paralizi gre za motnjo gibanja in drže, ki je posledica nenapredujoče poškodbe možganov v zgodnjem obdobju življenja in je najpogostejša razvojna motnja v otroštvu. Na svetu je 17 milijonov ljudi s cerebralno paralizo: 60 odstotkov je hodečih, 30 odstotkov jih uporablja invalidski voziček, deset odstotkov pa se jih giblje s pomočjo različnih pripomočkov.

Danes so tako tudi na Centru Sonček Koper pripravili zanimiv program, kjer so se s pesmijo in plesom predstavili člani centra, s svojim nastopom pa so navdušil tudi glasbenik Aleksander Novak in otroci vrtca La Coccinella.

V skupen mozaik ozaveščanja o cerebralni paralizi so torej dodali tudi svoj kamenček in obiskovalcem predstavili delovanje Centra in nenazadnje tudi ozavestili kakšne so posledice te možganske okvare. Potrebno je namreč spregovoriti o njej in se zavzemati za takšno skupnost, ki jo bo sprejemala brez predsodkov.

Pri otrocih bi se morala bolj temeljito izvajati zgodnja obravnava, ki je določena z zakonom o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami, kar so poudarili tudi v Centru Sonček Koper.