DomovNoviceV Tržaškem zalivu že 49. Barcolana

V Tržaškem zalivu že 49. Barcolana

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes bodo Tržaški zaliv zasedle jadrnice, saj bo na sporedu že 49. Barcolana (Barkovljanka), eden najmnožičnejših jadralskih dogodkov na svetu. Prireditelji največjega jadralskega praznika v Tržaškem zalivu, zamejci se strinjajo tudi z italijanskim nazivom blagovne znamke Barcolana, so si letos za cilj na današnji regati zadali 2000 jadrnic.

Dogodek je sicer trajal dober teden dni, saj so se vse od 29. septembra v Trstu in okolici vrstili dogodki, povezani z Barcolano, vrhunec dogajanja pa bo seveda danes.

Vsako leto se regate udeleži tudi okrog 100 slovenskih jadrnic, rekord je pri okrog 150. “To je zgodba o uspehu, ki se vsako leto širi. Regata ni le tržaški dogodek, ampak mnogo širši. V jadralni praznik pa so vključeni tudi jadralni klubi Sirena iz Trsta ter slovenska Burja in Jadro,” je ob predstavitvi dogodka dejal prvi mož organizacije Mitja Gialuz, ki je poudaril, da je osnovna ideja Barcolane množičnost, zato so pravila udeležbe povsem enostavna.

Slovenija je lani blestela z jadrnico Maxi Jena. Foto: Maxi Jena

Vsako leto pa ima prireditev tudi tekmovalni naboj. Slovenija je nazadnje blestela z jadrnico Maxi Jena, a ta del regate močno presega okvire Tržaškega zaliva. Med drugim letos pričakujejo močni jadrnici iz Francije in Avstralije, lani pa se je Barcolane udeležil tudi eden najboljših jadralcev na svetu Britanec Ben Ainslie.

V zadnjih treh letih je sestavni del prireditve tudi regata Go to Barcolana from Slovenia. Ta je bila na sporedu včeraj, prvič pa je imela cilj v pristanišču.

Dogodek ima tudi velik pomen za slovensko skupnost, saj je s pomočjo konzulata nastal tako imenovani Slovenski pozdrav, v okviru katerega se predstavlja slovenska skupnost in kultura.