DomovNoviceBARCOLANA: Maxi Jena odlična druga (video)

BARCOLANA: Maxi Jena odlična druga (video)

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Tržaškem zalivu se je odvila 49. Barcolana, ena najmnožičnejših jadralskih regat na svetu. Zmago na regati, poimenovani po Barkovljah, stari slovenski ribiški vasi pri Trstu, je vpisala italijanska jadrnica Spirit of Portopiccolo, ki je zmagala s časom ene ure, 17 minut in 12 sekund, druga je bila slovenska lepotica Maxi Jena, na kateri je bil letos tudi koprski župan Boris Popovič.

Prireditelji tradicionalne regate za jesenski pokal so si letos zadali visok cilj, vsaj 2000 jadrnic na regati. In tega so seveda presegli. Ob 10.30, ko je topovska salva označila začetek regate, je bilo v regatnem polju v Tržaškem zalivu kar 2101 enotrupnih jadrnic vseh razredov in velikosti. Toliko jadrnic na startu je pomenilo, da je bil postavljen nov mejnik jadralskega festivala v morju na območju med Debelim rtičem in Trstom.

Spirit of Portopiccolo zmagovalec 49. Barcolane. Foto: Il Piccolo

Tokratna zmaga ni bila niti najmanj vprašljiva. Jadrnica bratov Benussi, Furia in Gabrielleja, je vodila od starta do cilja. Največja slovenska jadrnica, prenovljena 24-metrska Maxi Jena, ki je na Barkolani zmagala leta 2009, leta 2015 in 2016 pa je bila druga, slovenskega krmarja Mitje Kosmine, je ves čas lovila zmago, a je na koncu ostala prekratka. Za zmagovito jadrnico je ob prečkanju ciljne črte zaostala 11 minut. Tretje mesto je pripadlo jadrnici Pendragon, za krmilom katere je bil Lorenzo Bodini. Takšna končna razvrstitev je bila tudi na lanski Barkolani, torej italijanska jadrnica Alfa Romeo bratov Benussi, Maxi Jena Mitje Kosmina in Pendragon.