DomovProsti časSvetovni dan pomorstva zaznamujeta kar dve okrogli obletnici

Svetovni dan pomorstva zaznamujeta kar dve okrogli obletnici

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Evropska unija je leta 2008 določila 20. maj kot evropski dan pomorstva. Slovenija ob tem letos zaznamuje tudi 60-letnico Luke Koper in 70-letnico prve slovenske pomorske šole.

Srednjo pomorsko šolo je po podatkih Statističnega urada RS doslej končalo 4600 dijakov, študij pomorstva pa okoli 2100 študentov.

 Namen evropskega dneva pomorstva je osveščanje o priložnostih, ki jih ponuja pomorstvo, o možnostih sodelovanja med državami in vzpostavitve nove celostne pomorske politike. Sicer pa slovenski dan pomorstva praznujemo 7. marca, v spomin na dan, ko je bila leta 1991 sprejeta resolucija o pomorski usmeritvi Slovenije, so zapisali na statističnem uradu.

Luka Koper je sodobno pristanišče v Severnem Jadranu, opremljeno z infrastrukturo za pretovarjanje različnih blagovnih skupin. Med drugim ima Luka največji avtomobilski terminal na Jadranu.

Foto: arhiv ekoper.si

Prva slovenska pomorska šola je bila ustanovljena leta 1947. Srednjo pomorsko šolo je od ustanovitve do danes končalo okoli 4600 dijakov. Leta 1960 pa je bila ustanovljena Višja šola za pomorstvo, ki se je leta 1986 preimenovala v Višjo pomorsko in prometno šolo, leta 1992 v Visoko pomorsko in prometno šolo, od leta 1995 pa program pomorstva deluje v okviru Fakultete za pomorstvo in promet. Študij pomorstva je od začetka do danes uspešno končalo 2080 študentov.

Splošna plovba, Morska biološka postaja in muzej

Leta 1954 je bilo ustanovljeno tudi ladjarsko podjetje Splošna plovba, ki je od takrat nudila izobraževanje, štipendiranje in zaposlovanje številnim slovenskim pomorcem. Poslovati je začela z eno ladjo z nosilnostjo 525 ton, danes pa upravlja deset ladij s skupno nosilnostjo 514.195 ton, opravlja pa mednarodne pomorske prevoze.

Slovenci premoremo tudi Morsko biološko postajo Piran. Ta je bila ustanovljena leta 1969 kot samostojna enota Inštituta za biologijo Univerze v Ljubljani, danes pa je vključena v mrežo evropskih inštitutov za raziskovanje morja in sodeluje v več mednarodnih pomorskih programih. Je edina slovenska raziskovalna ustanova, ki preučuje morje in spremlja njegovo kakovost.

Osrednja muzejska institucija, ki v Sloveniji skrbi za dediščino slovenskega pomorstva, je leta 1954 ustanovljeni Mestni muzej Piran oz. sedanji Pomorski muzej Sergej Mašera Piran.

Uprava za pomorstvo. Foto: kraji.eu

Uprava za pomorstvo, ki je leta 1995 nasledila Pristaniško kapitanijo, je institucija, ki skrbi za nadzor morja in obale na varnostnem, plovbnem in ekološkem področju. Državne meje na morju varuje pomorska policija, ki hkrati tudi nadzira varnost plovbe ter reševanje ljudi in premoženja na morju.

V Ankaranu pa je nastanjen 430. mornariški divizion, ki zagotavlja vojaško obrambo slovenskega akvatorija ter opravlja naloge zaščite, reševanja in pomoči na morju.