Svetovni dan potrošnikov

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes obeležujemo svetovni dan potrošnikov, ki je tokrat namenjen gradnji zaupanja vrednega digitalnega sveta. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ob tem opozarjajo, da digitalizacija že danes neizogibno posega v naša življenja, njen vpliv pa se bo še povečal, zato je ključno, da poskrbimo tudi za ustrezno zakonodajo in varnostne mehanizme.

Kot so zapisali na ZPS, potrošniške organizacije že vrsto let opozarjajo na nevarnosti, ki prežijo na potrošnike v digitalnem svetu, zakonodaja pa tem dogajanjem sledi le počasi. “Poskrbeti je treba za osnovo zaščito, podobno, kot je tudi v vsakdanjem življenju poskrbljeno, da varno prebrodimo dan,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Na ZPS, Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), Pošti Slovenije in društvu Daruj ob razvoju digitalizacije opozarjajo tudi na pomembnost izbire potrošnikov. Kot so sporočili z omenjenih organizacij, se za to zavzema kampanja Pošlji mi pismo, ki opozarja, da je digitalizacija lahko tudi diskriminatorna.

Foto: pixabay.com

Kampanja pošlji mi pismo

Kot so zapisali v skupnem sporočilu za javnost, kampanja izpostavlja, da vsi potrošniki ne morejo ali nočejo sprejeti digitalizacije iz svojih osebnih razlogov, zmožnosti in prepričanj.

“Prepričani smo, da mora zakonodaja zagotavljati enako obravnavo vsem skupinam potrošnikov in tako uzakoniti pravico potrošnikov do izbire, kako želijo biti obveščeni, ali po elektronski poti ali na klasičen način po pošti,” so poudarili.

Izpostavili so še, da Pošlji mi pismo ni protidigitalna kampanja, temveč želi ponuditi podporo potrošnikom, ki so se znašli v slabšem položaju zaradi enostranske odločitve ponudnika blaga ali storitev, državnih organov in drugih javnih institucij, da zagotovijo dostopnost dokumentov in računov izključno v e-obliki.

“Ob tem se nemalokrat zgodi, da bi potrošniki morali za klasičen način obveščanja po pošti celo dodatno plačati ponudniku blaga ali storitev,” so opozorili.

Foto: pixabay.com

Kampanja bo predstavljena v ponedeljek 20. marca

Kampanjo Pošlji mi pismo bodo predstavili v ponedeljek, 20. marca, ob 11. uri na GZS. Sogovorniki bodo predstavili svoj pogled na digitalizacijo ter poudarili, zakaj je pomembno imeti izbiro, razpravljali pa bodo tudi o odgovornem poslovanju na spletu.

Že danes se lahko sicer potrošniki o svojih pravicah pozanimajo na dnevu odprtih vrat na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki ga v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom organizira Evropski potrošniški center Slovenija.

Dan odprtih vrat bo potekal med 9. in 18. uro, obiskovalci pa bodo lahko zavrteli kolo sreče in prejeli praktične nagrade. Prav tako bodo lahko sodelovali v kvizu z Matjažem Javšnikom ter se povzpeli na edinstven primerek starodobnika v Sloveniji, so sporočili iz centra.