DomovNoviceKoprski policisti: vožnja v naravi je kazniva

Koprski policisti: vožnja v naravi je kazniva

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski policisti so od 20. februarja do 3. marca poostreno spremljali izvajanje zakonodaje s področja varstva okolja. Nadzirali so predvsem vožnjo z motornimi vozili v naravnem okolju. Pri tem so se povezali tudi s predstavniki zavarovanih območij (krajinskih parkov, regijskih parkov) in inšpekcijskimi službami. 

Policisti so pri nadzoru ugotovili kršitev vožnje z motorjem za kros v naravnem okolju. Zoper mladoletnika so na koprsko okrajno sodišče podali obdolžili predlog.

Koprski policisti opozarjajo, da  lastništvo pašnika, njive, gozda … ne  izključuje  prekrška.

Policisti so si ogledali tudi zemljišče v bližini Kopra, kjer vozniki kros motorjev trenirajo. Po preverjanju statusa zemljišča in ostalih okoliščin so primer predali Inšpekciji RS za okolje in prostor, ki bo zadevo dodatno proučila in v primeru, da bodo ugotovljene nepravilnosti, tudi ustrezno ukrepala.

V  času  poostrenega  nadzora  so  policisti  zaznali tudi primer odlaganja gradbenih odpadkov v naravno okolje v zaledju Kopra. Po opravljenem ogledu so zoper kršitelja, ki so ga zalotili na kraju, Inšpekciji RS za okolje in prostor podali predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Parkiranje in vožnja v nasprotju z zakonom v naravnem okolju sta opredeljena kot prekršek, za katerega se izreče globa v razponu od 40 do 100 evrov za fizične osebe ter od 1000  do 2000 evrov za pravne osebe.

Globa tudi do 2000 evrov

Kot navajajo na PU Koper, vožnjo v naravnem okolju ureja Zakon o ohranjanju  narave, v katerem so opredeljeni  pojmi  naravnega okolja in prepovedana ravnanja. Parkiranje in vožnja v nasprotju z zakonom v naravnem okolju sta opredeljena kot prekršek, za katerega se izreče globa v razponu od 40 do 100 evrov za fizične osebe ter od 1000  do 2000 evrov za pravne osebe.

Prekršek je denimo tudi vožnja po travnikih in gozdovih izven gozdnih prometnic. Prav tako ni dovoljeno voziti po gozdnih cestah in drugih gozdnih prometnicah, kjer je to prepovedano s prometnim znakom Zavoda za gozdove. *