DomovNoviceTa konec tedna se v Marezige vrača MareziJazz

Ta konec tedna se v Marezige vrača MareziJazz

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Največji srednjeevropski festival big bandov MareziJazz bo ta petek in soboto, 7. in 8. julija, praznoval 18. rojstni dan v družbi nekaterih starih in novih prijateljev, pa tudi mladih upov prihodnjih jazzovskih generacij. Na odru z najlepšim razgledom bo tudi letos nastopilo osem zasedb – po trije big bandi na večer, vsakega od večerov pa bo otvorila combo zasedba.

V petek bodo nastopili udeleženci poletne jazz šole Zgrabi Zvok Combo ter Zgrabi Zvok Big Band, ki bo prav tako nastal med poletno šolo. Predstavila se bosta še Jazz Punt Big Band in Big Band Medicinske Fakultete Univerze v Ljubljani.

Sobotni spored bo začel Jazz combo Waldorfske šole Ljubljana, zvrstili pa se bodo še Bend-it! Orchestra, En Big Band ter Big Band Theory.

Festival, ki ga podpira tudi Mestna občina Koper, je po svoji tradiciji in kvaliteti eden najpomembnejših bigbandovskih dogodkov v Evropi. Istočasno je edini dogodek z nekomercialno glasbo v slovenski Istri, ki se organizira izven mestnih središč. Kljub temu je njegova umestitev v podeželsko okolje odlična, saj festival privablja vrhunske glasbenike, hkrati pa gosti izvrstne lokalne pridelovalce in s tem vrača skupnosti. Letos bo na tržnici lokalnih ponudnikov svoje produkte obiskovalcem nudilo kar sedem proizvajalcev.

Organizatorji festivala si želijo približati bigbandovsko glasbo širši publiki. Ker si želijo, da bi bila vrhunska glasba dosegljiva čisto vsem, bo tudi letos vstop na dogodek prost.

Danes pa se začenja tudi poletna jazz šola Zgrabi Zvok, ki jo snovalci MareziJazza organizirajo z lokalno glasbeno šolo JazzObala. Zgrabi Zvok razvija glasbene talente in soustvarja lokalno jazzovsko skupnost. Udeleženci se učijo jazz harmonije, aranžiranja za big bandovske zasedbe in improvizacije ter nastopanja v combo in big band zasedbah, svoje znanje pa bodo predstavili vsak večer v tednu na Jam Sessionih v koprskem baru Circolo ter seveda tudi na samem festivalu.

Več informacij o programu in nastopajočih na povezavi.

Foto: MareziJazz