DomovNoviceVrt Pokrajinskega muzeja Koper bo gostil JEFF  

Vrt Pokrajinskega muzeja Koper bo gostil JEFF  

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Jazz Etno Funky Festival ali krajše JEFF je festivalski cikel dogodkov, ki že dvajset let stremi h kakovostni in žanrsko raznoliki glasbeni izkušnji v idilični atmosferi mestnih poletnih večerov. JEFF 2023 se na tri julijske in dva avgustovska četrtka vrača na vrt Pokrajinskega muzeja Koper.  

Skrben izbor tako slovenskih kot tujih izvajalcev bo tudi letos presegel meje jazza, etna in funka in v posebni rubriki JEFF Experimental prešel v skrajno eksperimentalno fuzijo žanrov. En izmed večerov bo posvečen filmu. Na JEFF-u poleg dobre glasbe in filma obljubljajo še prijetno vzdušje.

Na prvem večeru v četrtek, 6. julija,  bo nastopila “JEFF klasika” – Katalena. Skupina, ki nastopa že od leta 2002 in je potovala tudi po ZDA in Izraelu, črpa navdih iz slovenskih ljudskih pesmi, jih prilagaja in spreminja skozi raznovrstne žanrske stile, pri vsem pa poudarja vero v brezčasnost tradicionalne glasbe. Ena najbolj znanih in uspešnih slovenskih zasedb s popolnoma unikatno glasbo in programom.

Na drugem, tematskem večeru v četrtek, 13. julija, si bodo obiskovalci lahko ogledali psihedelično mojstrovino režiserja Alejandra Jodorowskyja iz leta 1973, film The Holy Mountain, ki sta ga med drugim sofinancirala John Lennon in Yoko Ono. Film, o katerem je pred ogledom bolje vedeti čim manj, ne bomo nadalje predstavljali, vedite le, da vas čaka nepozabna izkušnja. Organizatorji opozarjajo, da film ni primeren za otroke.

Na tretjem, eksperimentalnem večeru v četrtek, 20. julija, bo občinstvo lahko prisluhnilo duu Darla Smoking in Filaments of existence. Filaments of existence je mlajša zasedba bobnarke in saksofonista iz Trsta, ki igrata avtorsko glasbo, sodobni jazz z elementi rocka in elektronike ob vselejšnji prisotnosti jazzovske improvizacije. Darla Smoking pa združuje elemente duba, “world music”, etna in psihedelije.

Četrti večer JEFF-a v četrtek, 3. avgusta, bo bolj umirjen z etnom in jazzom. Skupina Sentido project v svoji avtorski glasbi prepleta svet flamenka s plesom in jazzom in tako ustvarja širok žanrski konglomerat mehkih prehodov med svobodno odrsko ustvarjalnostjo, improvizacijo in bolj tradicionalnimi žanrskimi oblikami. Trio Tribidabo iz Graza (Gradca) z zasedbo kitare, saksofona in harmonike pa ustvarja svojevrsten glasbeni stil, ki se zdi znan, a ga je nemogoče določiti, saj v sebi združi klasiko, jazz, tango, balkansko glasbo.

Avgustovski zaključni večer v četrtek, 10. avgusta, bo v znamenju tržaškega Pentatria kitare, basa in bobnov, ki igra tako avtorske skladbe kot novejše in starejše jazzovske standarde, seveda z izvrstno improvizacijo. Sledil pa mu bo rimski kantavtor Porthos s široko spremljevalno zasedbo. Njegove pesmi združujejo nemalokrat humorna besedila z razigrano progresivno glasbeno podlago, z energičnim nastopom.

Več informacij o letošnjem festivalu na povezavi.

Foto: Jazz Etno Funky Festival