DomovNoviceFUGA – Festival uprizoritev, glasbe in akademij za vse okuse

FUGA – Festival uprizoritev, glasbe in akademij za vse okuse

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Med 10. in 15. julijem 2023 bo v Kopru potekala četrta edicija uprizoritveno-glasbenega festivala FUGA (prej PPF Mladi). V šestih festivalskih dneh se bo v Gledališču Koper zvrstilo šest gledaliških predstav šestih umetniških akademij, večere pa bodo zaključili glasbeno – na Ukmarjevem trgu in pri Bastionu, ko bo v času festivala nastopilo sedem glasbenikov oz. glasbenih skupin.

Festival je z letošnjim letom dobil novo ime FUGA in podobo, a v osnovi ostaja v primerjavi s prejšnjimi leti nespremenjen. Organizatorja mednarodnega Festivala uprizoritev, glasbe in akademij, FUGA sta Gledališče Koper in Študentska organizacija Univerze na Primorskem. Tudi letos bo festivalski program sestavljen iz izbranih gledaliških predstav umetniških akademij, večere pa bodo na dveh različnih lokacijah le korak od morja popestrili najrazličnejši glasbeniki oz. glasbene skupine.

Vse gledališke predstave in delavnice v sklopu FUGE bodo v Gledališču Koper, koncerti pa na Ukmarjevem trgu (ponedeljek–četrtek) in pri Bastionu (petek, sobota).

Letos si boste lahko na festivalu v Gledališču Koper v času festivala ob 20. uri ogledali predstave Central Saint Martins London, AGRFT Ljubljana, Akademije dramske umjetnosti Zagreb, Fakultete dramske umjetnosti Beograd, Akademije umjetnosti Univerzitete u Banjoj Luci in Dramskega studia Umag.

Poleg gledaliških predstav je pomemben del FUGE njen glasbeni del – koncerti mladih lokalnih zasedb. Tudi tokrat bodo nastopili Pantaloons, Drill in prijatelji, Samodajefešta, Freedomfightrers, 2B, Out Lot in Malo jači ansambel. Prvič bodo na FUGIN oder stopili Majka in The Chillers ter izjemni ženski duo freekind.

»Kljub spremembam je festival FUGA še vedno namenjen študentom gledališke umetnosti in mladim prebivalcem Kopra in Istre, ki si lahko ogledajo predstave svojih vrstnikov iz tujine in prisluhnejo ali zaplešejo ob glasbi. Organizatorji se trudimo, da bi v naslednjih letih lahko gostili več držav zunaj bivše Jugoslavije, imeli lastno produkcijo, v katero bi vpletli študente in ustvarjalce z različnih akademij, imeli strokovno komisijo za podeljevanje nagrad in se postavili na zemljevid vidnejših mednarodnih festivalov akademij,« je za medije povedal Ivan Loboda, umetniški vodja festivala FUGA.

»ŠOUP je vse od začetka izjemno velik podpornik in soorganizator festivala, ki predstavlja mlade umetnike. V Študentski organizaciji Univerze na Primorskem z veseljem podpiramo mlade umetnike, veseli pa nas tudi dober odziv študentov, ki so festival množično obiskovali v preteklih letih. Letos sodeluje veliko različnih akademij in skupaj bomo ponovno dokazali, da je slovenska Istra okolje, ki združuje, povezuje in ustvarja nepozabne spomine na področju kulture ter umetnosti.,« je na predstavitvi festivala povedal Jure Ciglar, predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

Vstop na prireditve festivala FUGA je brezplačen.

Več informacij in program festivala FUGA na povezavi.

Foto: MOK, Gledlaišče Koper, Dean Grgurica, Studio D’Or