DomovNoviceTekma SP v športnem plezanju po 35 letih v Kopru

Tekma SP v športnem plezanju po 35 letih v Kopru

Naši krajiNoviceSlovenijaŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Z gradnjo zunanje plezalne stene za težavnostno in hitrostno plezanje bo koprski plezalni center, ki se že ponaša z notranjo balvansko steno, kot prvi v Sloveniji na enem mestu združeval vse tri plezalne discipline. Prvo večje tekmovanje bo Koper gostil že septembra, od 2. do 3. septembra, ko bo Plezalni center Koper prizorišče svetovnega pokala v športnem plezanju.

Ozadje nastajanja tekem svetovnega pokala (SP) v Sloveniji nas popelje v leto 1988, ko je bilo v Ospu prvo tekmovanje v športnem plezanju pri nas, od leta 1996 pa je bil Kranj legendarni gostitelj tekme SP v težavnostnem plezanju. Četrt stoletja trajajočo zvenečo zgodbo je sklenil lani z rekordno zmago domače športnoplezalne junakinje Janje Garnbret. Štafeto organizacije tekme najvišjega kova letos prevzema Koper, ki bo postojanka svetovnega prvenstva 2. in 3. septembra, ko se v slovenski Istri obeta dvodnevni športnoplezalni dogodek z bogatim spremljevalnim programom za staro in mlado, pravi festival športnega plezanja.

Tekma svetovnega prvenstva v težavnostnem plezanju bo v Kopru 2. in 3. septembra»Po 25 letih tekme svetovnega pokala v Kranju se bo tekma letos prestavila v Koper. Kriteriji Mednarodne zveze za športno plezanje so se glede organizacije v zadnjih letih spremenili, in če želimo držati korak s časom, smo se glede izvedbe svetovnega pokala morali prilagoditi. Z načrtovano gradnjo velike plezalne stene v Kopru je bila to najbolj realna opcija, da nadaljujemo tradicijo svetovnega pokala v Sloveniji. Nova stena bo olajšala logistiko tekmovanja, saj bo bistveno večja, kot je ta v Kranju. Seveda bo to nov izziv, da izpeljemo tekmo, kot je treba. Nova lokacija, izvedba tekme na prostem, vpliv vremenskih pogojev, vsa potrebna logistika in dodatni program vse to predstavlja nekaj, s čimer si do zdaj ni bilo treba beliti glave. Upam, da bo prisotnih še več gledalcev in da bomo priča vrhunskemu športnemu dogodku. Vsekakor se bomo potrudili po najboljših močeh,« je prihajajoče izzive orisal dolgoletni vodja tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju Tomo Česen, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije.

Ob plezalnem centru Plus Climbing na Bonifiki so se konec decembra začela gradbena dela za novo plezalno steno, ki bo skupaj z obstoječo infrastrukturo združevala discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja. Naložbo, vredno 737.504,8 evra, bodo sklenili predvidoma poleti, tako da bo novo prizorišče nared za tekmo svetovnega pokala v začetku septembra. »Gradnja zunanje plezalne stene za težavnostno in hitrostno plezanje je ena pomembnejših pridobitev za naše mesto in širše, tudi zato, ker bo Plezalni center Koper, ki se že ponaša z notranjo balvansko steno, kot prvi v Sloveniji na enem mestu združeval vse tri plezalne discipline. Na ta način bo lahko Koper gostil večja mednarodna športnoplezalna tekmovanja in imel možnost postati uradni pripravljalni center za slovensko reprezentanco. Prvo večje tekmovanje bomo gostili že septembra letos, ko bo koprski plezalni center prizorišče tekme svetovnega pokala v športnem plezanju,« pove župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Ponosen, da se bo SP v športnem plezanju odvilo v Kopru, je tudi Luka Fonda, vodja koprskega centra Plus Climbing in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju, za katero bo razširjen plezalni center v Kopru zelo dobrodošel. »Da se tako legendarna tekma iz Kranja seli v Koper, bo zagotovo velik izziv za Koper, prostorska umestitev tekme pa je res dobra, ker bo novo prizorišče omogočilo več gledalcev. Zadovoljen sem, ker so tudi na Mestni občini Koper to vzeli kot velik projekt, zavedajo se, kaj tekma svetovnega pokala pomeni širše, ne le na lokalni ravni. Za športno plezanje je to velik korak – nova stena predstavlja nova merila tudi v mednarodnem prostoru, za tekmovalce pa bo dobrodošlo, da bo tekma ob morju in da bo ogrevalna cona v dvorani v balvanskem centru, tekma pa na prostem. Z veliko vidikov bo to preskok naprej, najpomembnejše pa je, da tekmo svetovnega pokala ohranimo v Sloveniji,« je jasen Fonda in doda: »Glede težavnosti in hitrosti nova pridobitev pomeni velik napredek v slovenskem prostoru. Dosti treningov za težavnost, ki smo jih z reprezentanco prej opravili v tujini, bomo zdaj lahko opravili doma. Nova infrastruktura nam bo omogočila dober trening kombinacije težavnosti in balvanov na enem mestu, saj drugje v Sloveniji drugače težko izvedemo trening kombinacije obeh disciplin oz. vseh treh, kar sicer ni več toliko aktualno kot pred Tokiem.«

Vrnitev k plezalnim koreninam

Slovenska športnoplezalna preizkušnja svetovnega kova se tako vrača h koreninam. Če odstremo ozadje nastajanja tekem svetovnega pokala v Sloveniji, moramo začeti v letu 1988, ko je bilo na naravni steni v Ospu v Mestni občini Koper – takrat še na naravni steni – prvo tekmovanje v športnem plezanju pri nas.

Foto MOK, Urban Urbanc, Manca Ogrin, Ana Gregorič, Grega Valančič/Sportida