DomovNoviceTespisov voz bo v Koper pripeljal arije in romance

Tespisov voz bo v Koper pripeljal arije in romance

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

To nedeljo bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji operne glasbe. Videmsko društvo Società Filarmonia, ki se je koprskemu občinstvu sicer predstavilo že leta 2014 z znamenito opero Seviljski brivec, tokrat pripravlja nepozaben koncert opernih arij Non ti scordar di me, s katerim bodo obeležili tudi 100. obletnico rojstva italijanskega pesnika, pisatelja in režiserja Piera Paola Pasolinija.

Večerna glasbena predstava Non ti scordar di me bo to nedeljo, 31. julija, ob 21. uri na Muzejski trg v Kopru privabila številne ljubitelje opernih arij. Letos obeležujemo tudi 100. obletnico rojstva Piera Paola Pasolinija, ki ga strokovnjaki ocenjujejo kot velikega intelektualca, pesnika, pisatelja in režiserja, predvsem pa človeka, ki je v svetu pustil močan pečat. Še dandanes ostaja pomembna referenčna točka, njegova umetniška zapuščina pa brezčasna in preroška.

V sklopu nepozabnega glasbenega doživetja bodo obiskovalci prisluhnili Pasolinijevi pesmi Che cosa sono le nuvole, ki jo je uglasbil Domenico Modugno in jo najdemo v filmski nadaljevanki Capriccio all’italiana. Večer bo obogatila tudi točka branja krajših poezij v furlanščini iz zbirke Poezije v Casarsi. Nastopili bodo štirje lirični izvajalci, pripovedni del bo prevzel gledališki igralec.

Tudi tokrat je pod projekt podpisan umetniški vodja društva Filarmonia Alfredo Barchi, ki ga odlikuje bogata glasbena kariera. V okviru projekta Tespisov voz želi s koncerti na najlepših trgih dežele Furlanije Julijske Krajine in na celotnem obmejnem območju italijansko operno glasbo približati širšemu občinstvu, predvsem pa mlajšim generacijam, ki v resnici nimajo prave možnosti doživljati in gojiti visoko kulturo. S pestrim programom arij promovira italijansko operno kulturo, z društvom pa redno gostujejo v Benečiji, Sloveniji in na Hrvaškem, kjer najlepše mestne trge spreminjajo v magične operne kulise.

Podobno je tudi grški igralec in pisec tragedij Tespi v 6. stoletju pr. n. št. umetniška dela približeval ljudem tako, da je s svojim vozom obiskoval kraje in jih uprizarjal. S tem je želel vsem, tudi tistim, ki niso zahajali v amfiteatre, omogočiti, da uživajo v visokokakovostnih umetniških uprizoritvah.

Vstop je prost.

Foto: Jaka Ivančič