DomovNoviceNovi vozili za PGD Rakitovec ob 20. obletnici delovanja

Novi vozili za PGD Rakitovec ob 20. obletnici delovanja

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Prostovoljno gasilsko društvo Rakitovec obeležuje dvajset let delovanja. Danes so visok jubilej obeležili s slovesnostjo pred gasilskim domom Rakitovec, ob tej priložnosti so predstavili nov prapor društva in postali bogatejši za dve novi intervencijski vozili, ki bosta pripomogli k nadaljnjemu brezhibnemu opravljanju gasilskega poslanstva.

Zbrane je nagovoril tudi koprski župan Aleš Bržan, ki je poudaril bogato tradicijo prostovoljnega gasilstva na območju Mestne občine Koper: »V Mestni občini Koper se lahko že vrsto let zapored pohvalimo z dobro izurjenostjo gasilskih enot in predanostjo gasilski tradiciji, kar potrjuje dejstvo, da biti gasilec ni le poklic, ampak način življenja in obljuba, da bo pomoč drugemu postavil pred lasten nagonski beg od smrtnih nevarnosti. Vse to so gasilci dokazali minule dni, ko je območje Krasa zajel močan požar. Območje Mestne občine Koper k sreči ni bilo prizadeto, ste pa tako kot že velikokrat doslej, ponovno dokazali dobro organiziranost in usposobljenost. Gasilci ste nesporno tista organizacija, na katero je v najhujših razmerah vselej mogoče računati.«

Foto: Tomaž Primožič/FPA

»Biti gasilec je poslanstvo, ki ga v Prostovoljnem gasilskem društvu Rakitovec že 20 let opravljate srčno in predano. To ni kratko obdobje za delovanje društva, ki ga človek vedno potrebuje, in za njegove člane, ki nesebično hitijo v smeri nevarnosti, medtem ko drugi od nje bežijo,« je v svojem govoru ob izročitvi priznanja predsedniku društvu PGD Rakitovec izpostavil Bržan.

PGD Rakitovec s predsednikom Urošem Rožcem je zadovoljno, da bodo z novima voziloma še dodatno okrepili obstoječo opremo, v stalni pripravljenosti na naravne in druge nesreče, ki so za prostovoljne gasilke in gasilce vedno znova velik izziv in preizkušnja, polna presenečenj.

Ker Mestna občina Koper sodi v požarno ogrožena območja, je stalna pripravljenost gasilk in gasilcev izjemnega pomena za lokalno skupnost. Ravno zato ima občina že vrsto let veliko posluha za njihove potrebe. Tako je v preteklih letih zagotovila sredstva za gradnjo gasilskih domov v Movražu, BrezoviciRakitovcu in Babičih. Ravno tako je sofinancirala obnove domov v Pobegih in Krkavčah, naslednje leto pa bo sofinancirala popravilo strehe v Krkavčah. Obenem MOK letno zagotavlja dodatna sredstva za nabavo gasilske zaščitne in reševalne opreme za potrebe prostovoljnih gasilcev. Za izvajanje gasilske službe prostovoljnim gasilskim organizacijam je v letu 2022 namenila kar 330 tisoč evrov.

V kulturnem programu praznovanja dvajset let delovanja PGD Rakitovec so nastopili učenci OŠ Dekani in Pihalni orkester Marezige. 

Foto: MOK