DomovNoviceTitov trg še naprej ostaja Titov

Titov trg še naprej ostaja Titov

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je v tem tednu pod uradno tablo osrednjega koprskega trga, Titovega trga, postavila tablo s starim imenom Piazza del Duomo in z ljudskim imenom trga Piàssa. To je prva v nizu tabel, ki bodo postavljene na trgih in ulicah starega mestnega jedra ter bodo ohranjale spomin na imena koprski trgov in ulic iz časa Avstro-Ogrske.

Čeprav je postavitev table na osrednjem mestnem trgu v Kopru med ljudmi hitro sprožila vprašanja, ali to pomeni prvi korak k preimenovanju Titovega trga v Stolni trg, tiči resnica nekje drugje. Koprska občina je tablo namreč postavila po zgledu nekaterih drugih zgodovinskih mest Slovenije, med drugim Pirana, kjer so tovrstne table že dalj časa postavljene, nikakor pa ne gre za preimenovanje uradnih imen trgov in ulic. Njihov namen je zgolj zaščita in krepitev bogate kulturne in zgodovinske dediščine mesta, skladno s predpisi Zavoda za varstvo kulturne dediščine Piran.

Komisija za toponomastiko je zgodovinske podatke imena trgov in ulic povzela s prvega uradnega seznama imen ulic in trgov Kopra z leta 1884, tako imenovan »Martissov seznam«, ki je stopil v veljavo leta 1905.