DomovNoviceTradicionalen, a hkrati mladosten 51. Praznik refoška in slovenske Istre

Tradicionalen, a hkrati mladosten 51. Praznik refoška in slovenske Istre

KulturaNaši krajiNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Med 17. in 19. majem bo v Marezigah potekal že 51. Praznik refoška in slovenske Istre, ki bo prepletal tradicijo in mladost. Tridnevni praznik bo s pestrim programom nagovarjal različne javnosti in generacije, so organizatorji praznika poudarili na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v Kanavi. Petek bo namenjen strokovni javnosti, sobota mladim, nedelja pa družinskemu druženju. Vzporedno bo vse tri dni v Marezigah tudi degustacija ocenjenih vin sorte refošk, istrski kulinarični festival in pester večerni glasbeni program.

Praznik, ki ga letos ob podpori Mestne občine Koper organizira Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper v sodelovanju s Turističnim društvom Marezige in drugimi organizacijami, prihaja v novi podobi in s svežim programom. Glavni namen praznika je, kot je poudarila podžupanja Mestne Občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič, na eni strani ohranjanje istrske identitete in na drugi strani spodbujanje nadaljnjega razvoja vinogradništva. »Refošk kot sorto je nujno trebao približati mladim ter skozi povezovanje strmeti k večji mednarodni prepoznavnosti,« je še poudarila podžupanja.

Trije dnevi bodo postregli s pestrim dogajanjem, ki se bo odvijalo na razgledni ploščadi ob vinski fontani, en del pa tudi v Kanavi. Rdeča nit vseh dni bo Gourmet festival istrskih jedi in degustacija refoška ter drugih vin, pridelanih iz sorte grozdja refošk.

Pester program za vse generacije

V petek, 17. maja, bo ob 16. uri v dvorani zadružnega doma posvet za vinarje in gostince na temo REFOKUS (refošk in kulinarika), na katerem bosta govornika tudi publicist Toni Gomišček in priznani slovenski somelje Valentin Bufolin. »Spajali bomo vina z jedmi in na ta način strokovni javnosti podrobneje predstavili različne letnike refoška,« je izpostavil Karlo Kopjar z Inštituta za vinogradništvo in vinarstvo ZRS Koper. Ob 18.30 pa bosta na razgledni ploščadi ob vinski fontani praznik za širšo javnost otvorila podelitev priznanj najboljše ocenjenih vin in kronanje Kralja refoška. »To, da je refošk naš kralj in da je najboljši v teh krajih, dokazujejo tudi nagrade iz Vinistre. Dva vinarja iz slovenske Istre sta postala šampiona. Med mladimi refoški je zmagala vinska klet Kralj, med zrelimi refoški pa vinska klet Bordon,« je povedala Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre.

V soboto, 18. maja, bo dan za mlade, od 13. do 19. ure bo na razgledni ploščadi atelje na prostem, kjer se bodo predstavili številni umetniki. V tem času bodo skozi Marezige zapeljali tudi starodobniki društva Adria Classic, s katerimi se bodo obiskovalci lahko tudi fotografirali. Ob 17. uri bodo mladi vinarji na interaktivni delavnici, poimenovani Dimenzije refoška vsem željnim novega vinskega znanja, pobližje predstavili različne letnike in linije refoška. Soboto bodo mladi in vsi mladi po srcu zaključili ob dobri glasbi, saj bo med 18. in 22. uro koncert skupine Pantaloons.

Nedelja bo presenetila s pestrim programom, ki se bo začel ob 12. uri z istrskimi igrami, v katerih se bodo lahko preizkusili tudi družine in otroci. Ob 14. uri bo zanimivo doživetje Drink refošk & walk za vse ljubitelje pohoda in spoznavanja lokalnih vinskih zgodb. Ob 15. uri se bo zaičel glasbeni program z nastopom glasbenika Tadej acoustic. Tridnevni praznik bodo v nedeljo ob 17. uri s svojim nastopom zaključili Pihalni orkester Marezige in mažoretke.

Teden refoška v restavracijah občine Koper

Med 10. in 17. majem bo 10 restavracij destinacije Koper ponujalo posebne menije v znamenju refoška, obiskovalcem pa bodo tudi pobliže predstavili izbrane refoške. Obiskovalci se bodo lahko prepustili kulinaričnemu razvajanju v kombinaciji z vinom. Teden refoška je tudi ena od letošnjih novosti, je poudarila predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič in dodala, je namen »ljudem poskušati približati tudi to, da je refošk v kulinariki odličen«. 

Vljudno vabljeni, da se vsi ljubitelji vina, kulinarike in druženja pridružijo edinstvenemu tridnevnemu dogodku z najlepšim razgledom. Več informacij najdete na povezavi visitkoper.si.

Foto. ZMKT