DomovNoviceTradicionalni zajtrk navdušil otroke

Tradicionalni zajtrk navdušil otroke

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Več kot 260.000 otrok je včeraj po vrtcih in šolah zagrizlo v tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil sestavljen iz medu, masla in jabolk. Številne šole sota dan posvetile tematiki zdrave prehrane in tradicionalnim slovenskim jedem. Med njimi je bila tudi italijanska osnovna šola Pier Paolo Vergerio il Vecchio, kjer je otroke pri zajtrku obiskal tudi predstavnik Mestne občine Koper, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

“Danes je zelo pomemben dan, saj ga namenjamo zajtrku, ki je najbolj pomemben del našega dneva, ki ga je treba začeti prav z dobrim in zdravim zajtrkom. Vesel sem, da se je pred enajstimi leti Čebelarska zveza Slovenije odločila za pobudo “Medeni zajtrk”, ki je danes prerasla v vseslovenski projekt Dan slovenske hrane, ki danes daje možnost tudi vsem lokalnim pridelovalcem, da predstavijo svoje pridelke,” je otrokom povedal Timotej Pirjevec.

Vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

Zajtrk se je torej začel na pobudo Čebelarske zveze Slovenije pred 11 leti kot medeni zajtrk, ki je do danes prerasel v nacionalni projekt Dan slovenske hrane. Ta že kaže prve pozitivne rezultate, saj vse več otrok in odraslih zajtrkuje, pomembno je upadlo uživanje sladkih gaziranih pijač, več pojemo sadja in tudi zelenjave.

Dan slovenske hrane tudi osvešča o pomenu domače pridelave oz. predelave hrane, njenem uživanju, želi pa tudi poudariti pomen zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenja in prehranjevanja.

Dan slovenske hrane tudi osvešča o pomenu domače pridelave oz. predelave hrane.

Glavni cilj oziroma namen dne je podpora kratkim lokalnim verigam – slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju. Mladim je tako poklic pridelovalca in predelovalca prikazan kot nekaj pozitivnega in kot dejavnost za doseganje pomembnih strateških ciljev.

Tradicionalni slovenski zajtrk zadnja leta prerašča v vseslovensko gibanje, tudi sicer se je zajtrk razširil že v več evropskih držav.