DomovNoviceTriatlon z vrhunsko lokalno ekipo

Triatlon z vrhunsko lokalno ekipo

Naši krajiNoviceŠportTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V nedeljo, 22. septembra, bodo južnoprimorske občine drugo leto zapored gostile triatlon I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria. Po lanskem razprodanem in vrhunsko izpeljanem prvem tekmovanju bo letos udeležba še višja in s tem organizacija še zahtevnejša. Ekipa organizatorjev, med katerimi je veliko lokalnih strokovnjakov, ima polne roke dela, saj priprava take prireditve zahteva zbranost in natančnost na vsakem koraku.

Na letošnjem triatlonu bo sodelovalo približno 1.600 odraslih športnikov in športnic, medtem ko jih je bilo lani nekaj več kot 1.400. Če k tem številkam dodamo še več kot 250 otrok, ki jih napovedujejo za izolsko tekaško preizkušnjo za otroke IRONKIDS na Sončnem nabrežju, se počasi že bližamo skupni številki 2.000 udeležencev. Zanje bo skrbelo 1.000 članov širše organizacijske ekipe.

Eno najbolj odgovornih vlog na prireditvi ima zagotovo vodja plavalnega dela triatlona. Ta položaj so organizatorji zaupali Vedranu Žagarju, dolgoletnemu trenerju in članu uprave Plavalnega kluba Koper. Plavalni klub Koper bo letos gostil že 35. mini maraton, zato imajo v Žusterni največ izkušenj s plavalnimi preizkušnjami v Koprskem zalivu. Varovanje plavalcev je že samo po sebi zahtevno (reševalci, potapljači, čolni, vodni skuterji, SUP-i), poleg tega je treba predvideti rezervno traso, če bi na dan triatlona zapihala premočna burja. Zahtevno funkcijo z vidika varnosti opravlja Igor Crnić, in sicer kot vodja zdravstvenega varovanja celotne prireditve. Valerija Pučko je pri tekmovanju IRONMAN zadolžena za okrepčevalne postaje za triatlonce in reditelje, ki med prireditvijo pomagajo skrbeti za varnost na cestah.

Goran Sambt, ki koordinira športni projekt Active Koper, je obenem (so)organizator treh večjih športnih prireditev – tekaškega Istrskega maratona, kolesarske dirke MBT Slavnik in Istrskega kolesarskega maratona, pomaga pa tudi pri Triatlonu za pokal Istre, ki ga pripravlja ŠD 3ŠPORT. Je direktor tekaške trase slovenskega tekmovanja IRONMAN, kjer pomaga tudi pri logistiki in pridobivanju dovoljenj. Luka Skočaj, ki je že večkrat nastopal na triatlonih, pa pri organizaciji triatlona I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria skrbi za tranzicijski prostor.

Mednarodno vodstvo franšize triatlonov IRONMAN ekipi slovenskih lokalnih organizatorjev popolnoma zaupa, izrazili pa so tudi željo, da lokalna ekipa v prihodnjih letih prevzame še več nalog in da se s podporo lokalne skupnosti triatlon za dlje časa čvrsto zasidra na tej lokaciji.