DomovNoviceTudi letos na Barcolani 2.000 jadrnic

Tudi letos na Barcolani 2.000 jadrnic

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Morje v Tržaškem zalivu bo med 30. septembrom in 9. oktobrom gostilo že 48. Barkovljanko. Gre za prireditev, namenjeno vsem ljubiteljem morja in jadranja, ki na morje zvabi 25.000 jadralcev in skupaj 350.000 obiskovalcev

Prireditelji tudi letos načrtujejo zanimive plove ter pestro dogajanje v Trstu in okolici, osrednji dogodek bo na sporedu v nedeljo, 9. oktobra, ko bo na vrsti glavna jadralna regata. Lani si je zmago priborila Robertissima III, pred tem petkrat zapored Esimit Europa 2, letos je med glavnimi favorit za zmago tudi slovenska Maxi Jena, ki je nazadnje slavila leta 2009.

02
Letos je med glavnimi favorit za zmago tudi slovenska Maxi Jena. Foto: Miha Crnič

Jadranje je tudi v Sloveniji zelo priljubljeno, vsekakor pa tekmovalno uspešno, saj se je Vasilij Žbogar z letošnjih olimpijskih iger vrnil z novo kolajno, že tretjo v karieri.

“Jadranje je kot športna panoga za Slovenijo zelo uspešna, je namreč ena od treh panog, ki so Sloveniji na letošnjih OI prinesle medalje. Veseli me, da so v tem športu uspešni Slovenci na obeh straneh meje. V imenu OKS vsem skupaj želim veliko uspeha in športnega užitka,” je na današnji predstavitvi Barkovljanke v Slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru dejal generalni sekretar OK Slovenije Edvard Kolar.

Barcolana kliče po druženju

Dejan Bassi, športni direktor regate, meni, da je v teh desetih dneh najbolj pomembno druženje. “Letos regata poteka pod geslom ‘come together’, ki želi razložiti naš namen. Barcolana ni samo regata, vezana na šport, ampak je vezana na morje in vse, ki ga imajo radi, ki cenijo veter in druženje. Vse jadrnice startajo na isti liniji, zato smo vsi enaki, ni pomembno, ali veliki ali majhni, ali profesionalci ali rekreativci. To je druženje za ves teden, kjer prikažemo vse, kar je povezano z jadranjem,” je dejal Bassi. *

Foto: filoxenia.it