DomovNoviceUspešen obisk delegacije iz Ningboja obeta zanimivo sodelovanje

Uspešen obisk delegacije iz Ningboja obeta zanimivo sodelovanje

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Delegacija iz Ningboja je zaključila svoj obisk v Sloveniji. 

Ningbo

Ningbo, hitro razvijajoče se mesto

Nigbo je eno od prvih kitajskih obalnih mest, ki se je hitro razvijalo pod okriljem državnega planiranja in doživelo hiter razvoj v okviru strategije odpiranja in reformiranja. Še več, Združeni narodi so ga označili za najbolj obetavno mesto Kitajske. Ponaša se tudi s tretjim največjim pristaniščem na Kitajskem, ki je tudi peto največje na svetu, in se pospešeno razvija v okviru pomorske “svilne poti 21. stoletja“.

Ningbo se lahko pohvali z uspešno avtomobilsko industrijo, letalsko industrijo in razvojem napredne tehnologije. Močni so tudi na področju ekologije in razvoja medicine ter tudi na drugih tehnoloških in gospodarskih področjih. Na področju medicine je Youyou Tu leta 2015 prejla celo Nobelovo nagrado za odkritje nove terapije v boju proti malariji.

Obisk delegacije iz Ningboja v Kopru

Spomnimo, da je delegacija v sredo, 21. septembra, obiskala tudi Mestno občino Koper, kjer so delegate sprejeli župan Boris Popovič, njegov svetovalec dr. Marko Vidnjevič, mag. Zvonko Udovič in vodja urada za okolje in prostor Georgi Bangijev, ki je delegaciji predstavil nekaj zanimivih projektov Kopra v prihodnosti.

Delegacija iz Ningboja v Kopru

Po predstavitvi projektov, ki bodo (če bodo izvedeni) življenje v Kopru vsekakor dvignili na višjo raven, je župan Boris Popovič načel pogovor o športu, saj Ningbo velja tudi za mesto, kjer je šport ena izmed cenjenih panog. Izpostavil je nogomet, saj imamo v Kopru res odlične in uspešne nogometaše. Ob zaključku predstavitve sta si župan in vodja delegacije izmenjala darili. Tako je župan Boris Popovič prejel staro veduto mesta Ningbo, gospod Xu Jianhua pa je v dar dobil eno najboljših slovenskih vin in olivno olje.

DSC_4650
Xu Jianhua, glavni predstavnik delegacije Ningbo je v dar dobil eno najboljših slovenskih vin in olivno olje.

Poslovni in investicijski forum v Unionski dvorani Grand hotela Union

V četrtek, 22. septembra, je bila delegacija iz Ningboja že v Ljubljani, kjer se je v Unionski dvorani Grand hotela Union odvil poslovni investicijski forum. V imenu Mestne občine Koper je na forumu spregovoril županov svetovalec dr. Marko Vidnjevič, ki je prisotnim delegatom predstavil Mestno občino Koper.

georgi ningbo 2
Dr. Marko Vidnjevič na investicijskem forumu v Ljubljani

“Z večjo koncentracijo industrije, storitvenih podjetij ter edinim slovenskim pristaniščem velja mesto Koper za najpomembnejšega zaposlovalca in generatorja razvoja v širši regiji. Koper je tudi idealna vstopna točka v Srednjo Evropo za kitajsko blago, storitve in finance. Po širitvi Sueškega prekopa in po dogovoru o razvoju nove svilene poti od Pireja do Budimpešte je ravno razvoj severnega Jadrana naslednji pomemben projekt, ki lahko bolje poveže naši prijateljski državi in gospodarstvo. Koper je pripravljen na novo obdobje sodelovanja. Imamo ustrezno logistično infrastrukturo, imamo ustrezne finančne institucije in vrsto možnih investicij,” je navzoče na poslovnem investicijskem forumu nagovoril dr. Marko Vidnjevič.

“Mestna občina Koper je pred novimi prostorskimi izzivi. Geografska vpetost in različne naravne in kulturne danosti nas bogatijo in nudijo številne investicijske priložnosti,” je še pudaril dr. Vidnjevič.

V govoru je spregovoril tudi o tem, kako pomemben sklop predstavlja celostna ureditev obalnega območja in akvatorija med Koprom in Izolo z ureditvijo obalne promenade, parkovnih rekreacijskih površin, vzpostavitev vertikalne povezave med obalo in Markovim hribom, ureditev kolesarskih in pešpoti.

“To so samo nekatere zanimive investicijske možnosti in verjamemo, da lahko z resnim pristopom marsikatere od njih tudi uresničimo,” je dr. Vidnjevič še navedel v svojem govoru.

Na poslovnem investicijskem forumu je spregovoril tudi vodja urada za okolje in prostor na Mestni občini Koper, Georgi Bangiev, ki je znova predstavil projekte za razvoj Kopra.

Več o projektih, ki so bili predstavljeni, lahko preberete tukaj. *

unnamed (2)
Georgi Bangiev, je na forumu znova predstavil projekte za razvoj Kopra