DomovNaši krajiTURIZEM V KOPRSKI OBČINI: Povečuje se število prihodov in nočitev

TURIZEM V KOPRSKI OBČINI: Povečuje se število prihodov in nočitev

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Turistična gibanja v občini Koper sledijo pozitivnim trendom celotne obalne regije. V mestni občini so julija zabeležili za dva odstotka več prihodov turistov in za tri odstotke več nočitev kot v enakem obdobju lani. V prvih sedmih mesecih leta pa glede na lani beležijo za 16 odstotkov več prihodov turistov in za šest odstotkov več nočitev.

Poleg domačih gostov so v Kopru v juliju zabeležili največji obisk madžarskih, italijanskih, nemških, avstrijskih in čeških gostov. Pri tem razmerje med domačimi in tujimi gosti na koprski občini ocenjujejo na 35:65, s čimer Koper prvič beleži tak odstotek tujih gostov v primerjavi z domačimi.

V prvih sedmih mesecih leta pa glede na lani beležijo za 16 odstotkov več prihodov turistov in za šest odstotkov več nočitev. Foto: Vojko Rotar

Tudi nadaljevanje sezone bo po njihovih predvidevanjih dobro, tudi zaradi številnih prireditev, med katerimi izpostavljajo festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra in Istrski kolesarski maraton konec septembra ter Dneve kmetijstva slovenske Istre konec oktobra.

Aktivna promocija se obrestuje

Kot poudarjajo na občini, je Koper še pred dobrim desetletjem veljal za pretežno industrijsko mesto, danes pa se uvršča v sam vrh slovenskega turizma. Za tak vzpon gre po njihovem zahvala pospešeni ureditvi infrastrukture, vse bolj pogostejšim prihodom potniških ladij, pa tudi naporom, ki jih v sodelovanju s številnimi drugimi akterji vlagajo v turistične vsebine.

V zadnjem času je smiselno omeniti tudi kandidaturo mesta Koper za Evropsko destinacijo odličnosti (EDEN).

Obiskovalce po njihovi oceni privabljajo ogledi znamenitosti Kopra tako v samem mestu kot na podeželju. V večini obiskovalci povprašujejo po nastanitvah, dobrih restavracijah, po ogledu raznih prireditev in po kolesarskih ter peš poteh. K čedalje boljši statistiki prihodov in nočitev prispevajo tudi vse pogostejše športne prireditve, obrestuje pa se jim tudi aktivna promocija.

Tudi športne prireditve privabijo turiste. Foto: Vojko Rotar

Pri povečanju obiska je ključen predvsem potniški turizem, ki v Koper pripelje do 70.000 turistov na letni ravni. V zadnjem času je smiselno omeniti tudi kandidaturo mesta Koper za Evropsko destinacijo odličnosti (EDEN). Rezultati, ki bodo pokazali, ali si bo Koper pridobil ta naziv, bodo znani še v tem tednu.