DomovNoviceUNIVERZA NA PRIMORSKEM: Po prvem roku sprejeli dobrih tisoč novih študentov

UNIVERZA NA PRIMORSKEM: Po prvem roku sprejeli dobrih tisoč novih študentov

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Univerzi na Primorskem (UP) so za naslednje študijsko leto na svojih šestih fakultetah razpisali skupno 1598 mest za študijske programe 1. stopnje, po prvem prijavnem roku pa so sprejeli 921 kandidatov. Poleg teh so sprejeli 102 kandidata med Slovenci brez slovenskega državljanstva in tujci. Največ je zanimanja za programe pedagoške fakultete.

Vseh 921 sprejetih kandidatov za študijske programe 1. stopnje se bo sicer imelo možnost vpisati vse do 14. avgusta, tako da bo dejansko število vpisanih v prvem prijavno-sprejemnem obdobju znano šele po tem datumu. Prosta mesta za drugi rok bodo objavljena 21. avgusta.

Poleg 102 kandidatov, ki sta bila sprejeta iz kvote za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav, ki niso v EU, pa jih je še nekaj v postopkih priznavanja tujega izobraževanja in bodo v primeru izpolnjevanja pogojev sprejeti naknadno, so za STA pojasnili na univerzi.

Največ zanimanja za programe Pedagoške fakultete

Kot je že običajno, je največ zanimanja za programe Pedagoške fakultete, in sicer za program predšolska vzgoja. Prav tako je veliko zanimanja za Fakulteto za vede o zdravju, in sicer na programih aplikativna kineziologija, prehransko svetovanje-dietetika in zdravstvena nega. Na UP ugotavljajo tudi povečanje zanimanja za vpis v študijski program matematika v angleškem jeziku in za študijski program računalništvo in informatika v angleškem jeziku, ki ga letos ponujajo prvič. Kot zanimivost se je v omenjeni program prijavilo več tujcev, kot je bilo zanje predvidenih vpisnih mest.

Najmanj zanimanja pa je po drugi strani za študijska programa sredozemsko kmetijstvo in bioinformatika na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije ter za nekatere študijske programe na Fakulteti za humanistične študije.

Foto: arhiv ekoper.si

Na UP opozarjajo, da sicer v zadnjih letih v Sloveniji beležimo negativni trend demografskega gibanja, koprska univerza pa kljub temu beleži stabilen delež študentov znotraj slovenskih javnih univerz, v zadnjih dveh letih pa je ta delež celo v rahlem porastu, kar pričakujejo tudi letos.

Tako je v študijskem letu 2016/17 na UP študiralo 8,58 odstotka vseh študentov slovenskih javnih univerz, po podatkih o sprejetih kandidatih v prvem prijavnem roku za študijsko leto 2017/18 pa je delež UP 8,86-odstoten, pri čemer v ta odstotek niso zajeti tuji študenti.

Povečuje se število študentov iz tujine

Kot so še poudarili, se na UP ob tem povečuje število študentov iz tujine. Tako se bo letos na UP število vseh vpisanih študentov v prvi letnik študija povečalo glede na študijsko leto 2016/17. Iz podatkov o sprejetih tujih študentih v prvem prijavnem roku denimo izhaja, da bo v novem študijskem letu v prvem prijavnem roku k vpisu na UP povabljenih več kot 100 odstotkov več tujcev kot lani. Od teh bo večina vključena v naravoslovne študijske programe, ki jih izvaja Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

V novem študijskem letu bo v javnih študentskih domovih na Obali 224 ležišč, od tega bo 50 namenjenih sprejemu novih študentov. Dodatno bo v dijaških domovih na voljo študentom 314 ležišč, od katerih je 139 rezerviranih za bruce. V zasebnih študentskih domovih pa je na voljo še 137 ležišč, od tega 37 za novince. Za bivanje pri zasebnikih je na razpolago 150 ležišč za sprejem in 450 ležišč za podaljšanje bivanja. Skupaj je torej na Obali novincem na voljo 376 ležišč, 899 pa študentom, ki bodo podaljšali bivanje, so še navedli na UP.