DomovNoviceZnanstveniki razkrili skrivnost: Šest nasvetov za najboljši možni dopust

Znanstveniki razkrili skrivnost: Šest nasvetov za najboljši možni dopust

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Zagotovo vas je še ogromno takih, ki se nameravate v prihodnjih dneh ali tednih odpraviti na poletni dopust. To je enkratna priložnost, da vsi, ki imate za seboj naporno leto, končno sprostite svoj um in telo ter uživate trdo prigarane sadove svojega dela. Ker gre za izjemno pomemben del leta, čeprav mnogi niso tega mnenja, je izrednega pomena, da vaš čas (pa tudi denar) izkoristite na najboljši možni način.

Eric Barker, znani bloger, ki upravlja svojo stran Barking Up The Wrong Tree, je temeljito preiskal področje dopustovanja in s pomočjo svojih znanstvenih podatkov in dognanj objavil šest nasvetov, ki dokazano vaš dopust lahko naredijo še boljši.

  1. Pričakovanje

Dopust moramo imeti v mislih čim bolj zgodaj – kar pomeni, da nas poletje ne sme ujeti nepripravljene. Nasvet: svoje letalske karte in hotelske sobe rezervirajte že veliko prej. Ne zgolj zato, ker so cene takrat bistveno nižje, pač pa tudi zato, ker so raziskave pokazale, da smo z dopustom bolj zadovoljni, če ga pričakujemo in se ga veselimo že v manj toplih mesecih.

Z dobro organizacijo si prihranite nekaj živcev. Foto: travelholdings.com

2. Izognite se dvem največjim napakam

Prva najpogostejša napaka je pretirano razmišljanje o lokaciji in zanemarjanje razmisleka o svoji osebnosti. Če ste aktivna oseba, ki je rada obkrožena z ljudmi, si nikakor ne izberite kraja v osamljenem predelu, četudi vam je lokacija “na prvo žogo” zelo všeč.

Druga najpogostejša napaka je skrb za najboljšo vrednost za svoj denar – na primer posiljen izbor neke jedi na meniju zgolj zaradi dostopnosti cene, čeprav vam taka hrana sploh ni všeč. Pretirano “cenkanje” in skrb za vsak cent vodi v ekstrem, ki vam bo povzročal le skrbi.

Pri odločanju o destinaciji imejte v mislih svojo osebnost. Foto: travelholdings.com

Namesto tega se raje osredotočite na ljudi, s katerimi potujete. Deljenje pozitivnih izkušenj z ostalimi prinaša več sreče, kot če bi nekaj doživeli sami.

Barker je poleg tega ugotovil, da so najboljša potovanja dolga od 3 do 6 dni. Tisti, ki so se odločili za krajša ali daljša potovanja, so bili slabše razpoloženi po končanem poletnem odmoru.

3. Organizirajte si urnik poln aktivnosti

Raziskava je pokazala, da tisti, ki natančno planirajo svoj dopust, boljše preživijo počitniške dneve. Pa še en nasvet: raje si načrtujte več različnih aktivnosti vsak dan, kot pa eno veliko, dolgotrajno, ki vam bo vzela cel dan. Tako boste na koncu dneva bolj zadovoljni.

4. Uživajte

Odložite svoj mobilni telefon, ne razmišljajte pretirano o cenah, uživajte prijetne trenutke. Dovolj bo že, če osebi, s katero potujete, poveste: “To je izvrstno!”

Uživajte prijetne trenutke – shranite jih lahko tudi s preprosto sliko! Foto: travelholdings.com

5. Pazite na vrhunec in konec

Ko se spominjate svojih izkušenj, pozitivnih ali negativnih, jih ocenjujete predvsem z vidika vrhunca in načina, na katerega so se zaključila.

Na podoben način razmišljajte v primeru vašega dopusta – poskusite doseči čim višji vrhunec uživanja, vse skupaj pa zaključite na pozitiven način. Tako vam bo oddih ostal v najlepšem možnem spominu.

6. Prehod nazaj na delo naj bo postopen

Prihod nazaj na službeno mesto naj bo čim bolj lahkoten. Nikakor ne zdivjajte s polno paro nazaj v službo, vaš prosti čas pa naj to tudi ostane – ne zapolnite ga z obveznostmi. Če se le da, poskušajte organizirati zabavne aktivnosti izven delovnega časa in tako podaljšajte življenjsko dobo pozitivnih učinkov dopusta.

Z uporabo nasvetov boste povečali pozitivne učinke dopusta!