DomovNoviceIZOBRAŽEVANJE: Začenja se vpis v prvi letnik fakultet

IZOBRAŽEVANJE: Začenja se vpis v prvi letnik fakultet

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na visokošolskih zavodih bodo danes začeli z vpisi v prvi letnik. Vpisati se bo mogoče do 14. avgusta, o točnih terminih pa so bili kandidati že obveščeni. V prvem roku je bilo na visokošolske programe od 14.833 kandidatov, ki so oddali vlogo, sprejetih 10.899. Na višjih šolah bodo vpisi potekali do 22. avgusta.

V primerjavi z lanskim prvim prijavnim rokom so visokošolske prijavno-informacijske službe letos prejele manj prijav. Za 18.167 razpisanih mest na dodiplomske in enovite magistrske študije za študijsko leto 2017/18 so prejele 14.833 vlog, lani pa 15.155. Posledično je v prvem roku sprejetih manj kandidatov – lani jih je bilo 11.123.

Najvišji delež sprejetih glede na prijave ima Univerza v Mariboru (83 odstotkov), sledita Univerza v Ljubljani (70,6 odstotka) in Univerza na Primorskem (70 odstotkov), samostojni visokošolski zavodi in koncesije pa skupaj 76,8 odstotka.

Univerza na Primorskem Foto: arhiv ekoper.si

Tretjega prijavnega roka letos ni več

Tisti, ki v prvem roku niso bili sprejeti na fakulteto, bodo morali počakati na 21. avgust, ko bodo na spletnih straneh prijavnih služb, fakultet in strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport objavljena še prosta mesta. Sam vpis v drugem roku bo potekal od 22. do 29. avgusta, kandidati pa bodo obvestilo o tem, ali so bili sprejeti, dobili najpozneje do 25. septembra.

V drugem prijavnem roku se lahko na še prosta vpisna mesta prijavijo kandidati, ki se niso prijavili v prvem roku ali se niso uvrstili v nobenega od v prvi prijavi naštetih študijskih programov. Prijavijo se lahko tudi kandidati, ki se niso vpisali v študijski program, v katerega so bili sprejeti v prvem prijavnem roku oz. so se iz tega študijskega programa izpisali do vključno 18. avgusta. Ta novost je povezana s tem, da tretjega prijavnega roka letos ni več.

Nekoliko dlje kot vpis na visokošolske programe bo potekal vpis za tiste, ki želijo študirati na višjih šolah. Rok za vpis na slednje je 22. avgust, kandidati pa so morali bili o tem, na katero višjo šolo so sprejeti, obveščeni do torka. Prijave za drugi rok bodo začeli zbirati 28. avgusta.

Za študente višjih šol je sicer v prihodnjem študijskem letu na voljo 12.572 mest, od tega na javnih visokih šolah in šolah s koncesijo 4155 za redne, 3780 pa za izredne študente. Še 4637 vpisnih mest za izredni študij razpisujejo zasebne višje strokovne šole. V prvem roku je prijavo podalo 3161 kandidatov.