DomovNovice»Upor je odlika primorskega človeka!«

»Upor je odlika primorskega človeka!«

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Komen je včeraj, 15. septembra, gostil osrednjo slovesnost ob prazniku vrnitve Primorske matični domovini, ki se je je v imenu Mestne občine Koper udeležil podžupan Peter Bolčič. Ob tej priložnosti so obeležili tudi 50. obletnico uglasbitve pesmi »Vstajenje Primorske«, kot tudi 40. let od spontane odločitve ljudstva, da ta pesem postane himna.

Slavnostni govornik tržaški pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, je poudaril, da je primorski narod med fašistično okupacijo in celotno drugo svetovno vojno dihal enotno, izdajalcev naroda ni bilo: “Ponosni moramo biti na ta boj, ker se je tedaj slovenski narod izoblikoval kot zgodovinska osebnost. Prej smo bili v Evropi malo poznani, preko narodnoosvobodilnega boja pa smo postali mednarodni subjekt, ki si je zgradil trdno identiteto in nato, ko je dozorel čas, svojo državo.” Ob tem je dodal, da je prav upor tisti, ki odlikuje primorskega človeka od kmečkih puntov dalje in mu je pomagal preživeti.

Zbrane sta nagovorila tudi donedavni komenski župan, sedaj minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli ter članica občinskega združenja borcev Komen in podpredsednica ZZB za vrednote NOB Slovenije Ljubica Jelušič.

Osmišljanje svoje zgodovine, položaja v Evropi in naše prihodnosti, se mora začeti prav tu, na Primorskem, med ljudmi, ki so doživljali različne okupacije, ideologije sovraštva, strahote vojn. In vendar so ostali prepričani v svoj narod, v svoj jezik, kulturo in državo. Mi smo morda puntarji, tigrovci, borci, osamosvojitelji, vendar se zavedamo pomena enotne države in podpiramo trdno vlado, da bi se lahko pogajala z zavezniki,” je dejala Jelušičeva.

Slovesnost so letos pripravili na komenskem travniku, na katerem se je pred natanko 40 leti zbrala velika množica ljudi, ki so počastili spomin na 35. obletnico sprejetja avnojskega sklepa, da se Primorska priključi matični domovini. Tedaj se je prvič zgodilo, da so ob refrenu pesmi Vstajenje Primorske prisotni spontano vstali – od takrat ponosno vstanemo vedno, ko se poje himnični del te pesmi.

V Komnu se je včeraj zbralo več kot 5 tisoč obiskovalcev, prireditve pa se je udeležil tudi celoten slovenski državni vrh. Na glavnem odru se je zbralo okrog 200 nastopajočih pevcev, glasbenikov in recitatorjev, ki so pripravili bogat kulturni program. V nadaljevanju popoldneva so pripravili še koncert ženskega pevskega zbora Kombinat. Že v petek popoldan pa so v Komnu gostili sprejem za župane vseh 24 primorskih občin, ki so se jim pridružili tudi župani iz sosednje Italije.

Praznik je spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in Jadranske otoke. S tem se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu.