DomovNoviceUreditev ambulante v pritličju Zadružnega doma na Škofijah je edina možna rešitev

Ureditev ambulante v pritličju Zadružnega doma na Škofijah je edina možna rešitev

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes se je na stališče sveta krajevne skupnosti Škofije glede umestitve ambulante splošne medicine v prvo nadstropje Zadružnega doma na Škofijah z dopisom odzval koprski župan Boris Popovič. Kot je pojasnil, je občina predlog KS proučila in ugotovila, da so postopki za pridobitev dokumentacije za izvedbo tako zahtevnega posega v prostor dolgotrajni, zaradi česar bi bilo pravočasno črpanje pridobljenih sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije praktično nemogoče. Ponovno je poudaril, da bi bilo veliko bolje, bolj racionalno, najhitreje izvedljivo, predvsem pa edino mogoče, ambulanto urediti v pritličju Zadružnega doma ter svetu KS Škofije predlagal, da to možnost ponovno prouči.

»Na Mestni občini Koper verjamemo, da bi s tem ugodili tako zahtevam po dostopnosti zdravstvenih storitev čim širšemu krogu ljudi, hkrati pa bi s tem ne bi povzročali dodatnih težav, nastalih zaradi selitev štirih najemnikov poslovnih prostorov v prvem nadstropju doma,« je pojasnil v dopisu in dodal, da se z rešitvijo, ki jo predlaga Mestna občina Koper, ohranja tudi funkcionalnost doma in dvorane, ki danes več kot odlično služi kot prostor za druženje krajanov, prirejanje dogodkov, prireditev in drugih aktivnosti posameznih društev z območja KS Škofije. Občina bi poleg tega uredila tudi nov vhod oz. avlo v Zadružni dom, pri čemer bi sledila potrebam in željam krajanov.

Stališča sveta KS Škofije je županu predstavil njegov predsednik Edmond Gašpar.

Zamisel o umestitvi ambulante splošne medicine v zgornje prostore Zadružnega doma je za občino nesprejemljiva. Predvsem zato, ker bi bilo potrebno za zagotovitev dostopnosti ambulante vsem krajanom, brez izjeme, zgraditi tudi zunanje oziroma notranje dvigalo, kar pa je, tako Popovič, brez predhodne pridobitve gradbenega dovoljenja neizvedljivo. Pomembna je tudi časovna komponenta, saj bi bilo potrebno z izvajanjem ambulante splošne medicine začeti najkasneje septembra oz. jeseni, kar pa je zaradi dolgotrajnosti postopkov pridobitve dokumentacije za tako zahteven poseg v prostor, praktično nemogoče. »S tem tvegamo, da pridobljenih sredstev financerja – Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne bi mogli črpati, kar pomeni, da programa v tem letu ne bi mogli izvesti,« je še pojasnil.

“Kot veste smo pred kratkim, ravno zaradi nerazumnega metanja polen pod noge s strani civilne iniciative ŠPET, celovito energetsko sanacijo OŠ Škofije opustili, s čimer so posamezniki zgolj iz političnih motivov preprečili, da bi otroci še letos, prvega septembra, pouk začeli v neprimerno boljših prostorih oz. pogojih,” je v dopisu spomnil Popovič, ob tem pa dodal, da si tokrat želi sodelovanja s krajevno skupnostjo.

Popovič si želi sodelovanja s krajevno skupnostjo

Kot je pojasnil Popovič, od sveta KS Škofije pričakuje tvorno sodelovanje v korist vseh krajank in krajanov Škofij, saj si metanja polen pod noge pri tako pomembnem projektu na občini ne želijo: »Kot veste smo pred kratkim, ravno zaradi nerazumnega metanja polen pod noge s strani civilne iniciative ŠPET, celovito energetsko sanacijo OŠ Škofije opustili, s čimer so posamezniki zgolj iz političnih motivov preprečili, da bi otroci še letos, prvega septembra, pouk začeli v neprimerno boljših prostorih oz. pogojih«.