DomovNaši krajiUspešno izvedena Vaja Titus 2019

Uspešno izvedena Vaja Titus 2019

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je v jutranjem času na območju obrata Titus d.o.o. v Dekanih zagorelo, pri tem so se poškodovale osebe, poslopje so evakuirali. Na srečo je bilo vse le del skrbno dorečenega scenarija vaje varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami »Titus 2019«, katere namen je bil celovito preveriti pripravljenost za ukrepanje ob nesreči z nevarno snovjo.

Po scenariju je na območju obrata Titus d. o. o. v Dekanih prišlo do večjega požara, v katerem je bilo pogrešanih oz. poškodovanih šest oseb. Zaposleni so izvedli evakuacijo zaradi požara in sproščanja nevarnih snovi in pričeli z gašenjem. Gasilci so ob prihodu na kraj nesreče požar do konca pogasili in v sodelovanju s policijo zavarovali območje pred izlitjem nevarnih snovi, poškodovane pa je oskrbela enota nujne medicinske pomoči.

Kot je ob koncu strnil namestnik poveljnika Civilne zaščite Mestne občine Koper Igor Rakar, je bila vaja Titus 2019 uspešno izvedena. Na njej je sodelovalo 70 pripadnikov služb za zaščito in reševanje ter 70 zaposlenih obrata Titus d.o.o. Dekani. Na prvi analizi vaje so se predstavniki posameznih služb seznanili s potekom vaje, končna analiza, ki bo realno pokazala, kakšna je pripravljenost enot in kaj bi lahko še izboljšali, bo opravljena v roku dveh tednov. »Vaja je potrdila, da so pristojne službe pripravljene in usposobljene za ukrepanje ob tovrstnih nesrečah in to nas veseli. Poleg tega vajo razumemo kot priložnost, da se sodelovanje služb v prihodnje še izboljša,« je še sklenil Rakar.

V imenu Mestne občine Koper se je vaje udeležila podžupanja Jasna Softić in udeležence ob koncu tudi nagovorila: »O znanju in usposobljenosti služb, ki delujejo na področju zaščite in reševanja, ne dvomim, saj ste nam že večkrat dokazali – nazadnje ob nedavnem železniški nesreči in izlitju kerozina na vodovarstveno območje – svojo strokovnost, zbranost in pripravljenost pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo, pa vendar je pomembno, da se pri svojem delu nenehno izobražujete in izpopolnjujete. Vaje, kot je bila današnja, so odlična priložnost, da preverite svoja znanja, da okrepite sodelovanje in komunikacijo med posameznimi službami in nenazadnje tudi izboljšate delovanje, če se izkaže potreba za to.« Ob tem jim je zaželela čim več usposabljanj in čim manj intervencij ter se jim zahvalila za predano opravljanje njihovega poslanstva.

Kot so poudarili ob zaključku vaje, je bil namen vaje preveriti postopke obveščanja in aktiviranja ob nesreči z nevarno snovjo ter vodenja intervencij, hkrati pa preveriti, kako potekajo aktivnosti za obveščanje okoliškega prebivalstva ob tovrstnih dogodkih.

Vajo sta v sodelovanju z občinskim gasilskim poveljstvom Mestne občine Koper organizirala družba Titus d.o.o. Dekani in Mestna občina Koper. V njej so sodelovali še Javni zavod Gasilska brigada Koper, Obalna gasilska zveza Koper s prostovoljnimi gasilskimi društvi Babiči, Dekani, Dol, Gradin, Hrvatini, Krkavče, Movraž, Osp, Pobegi-Čežarji in Rakitovec, Uprava RS za zaščito in reševanje, Izpostava Koper (Regijski center za obveščanje Koper), Policijska uprava Koper (Operativno-komunikacijski center Koper in Policijska postaja Koper) in Javni zavod Zdravstveni dom Koper (Prehospitalna enota Obala).