DomovNoviceV boj proti spletni propagandi terorizma

V boj proti spletni propagandi terorizma

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Dostopnost spleta in družbenih omrežij ter hitrost širjenja informacij preko številnih spletnih orodij v svoje namene spretno izkoriščajo teroristične organizacije.

terorizem
Teroristične organizacje s spletno propagando ciljajo predvsem na mlade, ki se ne čutijo sprejete v družbenem okolju. Foto: Times UK

“V zadnjih letih je pri tem najbolj uspešna samooklicana Islamska država (IS), saj je njena sposobnost uporabe družbenih omrežij za novačenje najstnikov in mladih zastrašujoča. S premišljenim načinom delovanja so uspešno privabili na tisoče mladih,” sporoča Nikolina Jeretič, strokovna vodja Primorskega svetovalnega središča Koper (PRIMSS).

att_1424799317594_20150224_120421_op-1
Režiser Martin Himel med pogovorom z eno od spolnih suženj IS. Foto: Vision TV

Teroristične organizacije s spletno propagando ciljajo predvsem na mlade, ki se ne čutijo sprejete v družbenem okolju, in se jim predstavijo kot nekdo, ki jih sprejema in podpira. “Najstniki in mladi dejstvo, da gre zgolj za manipulacijo in izkoriščanje, ugotovijo, ko je že prepozno in se že znajdejo v okolju, kjer so popolnoma odvisni od nasilnežev. Mladi fantje se tako včasih pridružijo terorističnim organizacijam kot borci, mlada dekleta pa se jim pridružijo kot žene borcev, kar ima zanje še posebej grozljive posledice, saj to pogosto vodi v spolno suženjstvo in nasploh podrejen položaj,” dodajajo na PRIMSS-u.

Pred kratkim je režiser Martin Himel pripravil dokumentarec o novačenju mladih v IS, v katerem je razkril prefinjene tehnike, ki se jih poslužujejo rekruterji. Ti se pogosto izdajajo za sovrstnike in oprezajo predvsem za mladimi, ki iščejo svoj smisel in se ne razumejo z družino, ni niti nujno, da so pripadniki islamske vere.

children-terrorists-propaganda-poster89888726
Pomembno je ozavestiti mlade, da je neprimerne vsebine potrebno prijavljati pristojnim organom. Foto: Vocativ

Kako ustaviti propagando teroristov na spletu?

Ker je dostopnost do spleta in spletnih vsebin ena temeljnih človekovih pravic, je velik izziv, kako se soočati s tistimi vsebinami na spletu, ki so neprimerne. “Mladi na spletu preživijo veliko časa, zato so toliko bolj dovzetni za vsebine, s katerimi prihajajo v stik. Izredno pomembno je ozavestiti mlade, da je neprimerne vsebine potrebno prijavljati pristojnim organom in mlade opolnomočiti, da ne podležejo sovražnim sporočilom, ki skušajo manipulirati z njimi in njihovimi čustvi,” še dodajajo na PRIMSSu.

Na Primorskem svetovalnem središču izvajajo projekt “STOP spletni propagandi terorizma”, ki je namenjen ozaveščanju dijakov in mladih o problematiki spletnega novačenja v teroristične organizacije. V ta namen iščejo prostovoljce za pomoč pri izvedbi delavnic, več o prijavi pa si lahko preberete tukaj.

2_e3c41c301eef13ac0ab3612aead79045
Države z največjim številom prostovoljcev v Siriji in Iraku (podatki za leto 2015).

Posredno tovrstne vsebine prispevajo k islamski radikalizaciji pa tudi na splošno k širjenju nasilja, saj se posamezniki opogumijo in odločijo izvršiti nasilno dejanje, ki morda niti nima izvora v verskem nazoru. “Kot del družbe moramo vsi prispevati k temu, da jasno izrazimo, da nasilja ne želimo tolerirati. Zato so taki projekti zelo pomembni – da nas spomnijo, da smo soodgovorni za smer, v katero se naša družba razvija ter da na to lahko vplivamo,” zaključuje Jeretičeva.