DomovNoviceV Borštu počastili spomin na boj za Komando mesta Koper

V Borštu počastili spomin na boj za Komando mesta Koper

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Borštu so tudi letos s tradicionalno slovesnostjo ob slovenskem kulturnem prazniku počastili spomin na borce, preminule v boju za Komando mesta Koper. Proslave so se udeležili številni krajani in sorodniki padlih ter preminulih borcev, med njimi tudi sorodniki pokojnega komandanta Franca Planinca – Frenka. V imenu Mestne občine Koper se je dogodka udeležila podžupanja Olga Franca.

Letošnji slavnostni govornik je bil zgodovinar, dr. Borut Klabjan, ki je izpostavil pomen narodnoosvobodilnega boja kot enotnega upora tukajšnjih ljudi. Kot je dejal, so za svobodo živele in se borile celotne vasi, tako mladi, ki so skrbeli za obveščanje, kot tudi starejši, ki so borce oskrbovali s prehrano in drugimi potrebščinami.

Dogajanje se je začelo že dopoldne, ko so se številni pohodniki odpravili po poti rešenega ameriškega letalca vse do spominskega obeležja in nekdanjega bunkerja Komande mesta Koper v grapi pod Hrpeljci, kjer so pripravili krajšo slovesnost in položili cvetje. Komemoracija se je nato nadaljevala v kulturnem domu v Borštu s pestrim kulturnim programom, ki so ga sooblikovali Godba na pihala »Mužika Sv. Lazarja« iz Boršta, Moški pevski zbor Lopar in Marjetka Popovska, recitatorka Cvetka Kovačič in učenci OŠ Ivana Babiča – Jagra iz Marezig. Poseben pečat prireditvi je dal tudi voditelj Franc Gombač.

Bunker so 9. februarja 1945 v zgodnjih jutranjih urah obkolili Nemci.  Več sto nemških vojakov je napadalo in bilo dolg, neusmiljen boj proti šestim borcem – partizanom v grapi. Komandant Komande mesta Koper, Franc Planinc – Frenk je  v brezizhodnem položaju zadnji naboj prihranil zase, življenje štirih soborcev – Konrada Huša, Antona Glavine, Mirka Beliča in Pavla Likoviča se je po vsej verjetnosti končalo v Rižarni. Po srečnem naključju se je uspel rešiti le Valerij Jakomin.