DomovNoviceV Centru mladih Koper o pomenu Evropske unije

V Centru mladih Koper o pomenu Evropske unije

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mreža MaMa, nacionalna mreža 56 mladinskih centrov v Sloveniji, v sodelovanju z mladinskimi centri in ob podpori ter financiranju Evropskega parlamenta v marcu in aprilu izvaja serijo dogodkov projekta Young EU change-makers, ki potekajo v desetih krajih po Sloveniji. Na dogodkih mlade spodbujajo k aktivni udeležbi v družbi in jih seznanjajo s pomenom in vplivom, ki jih imajo odločitve Evropskega parlamenta na njihova vsakdanja življenja.

Eden od dogodkov je pred dnevi v soorganizaciji z Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper potekal tudi v Kopru. Alenka Drobnjak, komunikatorka Mreže MaMa, je na srečanju poudarila, da so regijski dogodki potekali vse od Murske Sobote pa do Kopra. »Pomembno je, da mladi dobijo glas in spoznajo, da lahko vsak posameznik prispeva k okolju, v katerem živi,« je dejala. Mladi imajo jasne predstave o tem, kakšna je Evropa, v kateri bi radi živeli, saj jih marsikaj moti, vendar pa pogosto menijo, da sami ne morejo vplivati na to, kaj šele kaj spremeniti.

Mreža mladih »change-maker-jev«

Na regijskih dogodkih se mladi v sproščenem in neformalnem vzdušju z evropskimi poslanci in poslankami pogovarjajo o tem, kakšna je vloga Evropskega parlamenta, kako vpliva na njihova življenja in kako izgleda povprečen delovni dan evropskega poslanca oz. evropske poslanke. Prav tako se seznanjajo s platformo Skupajsmo.eu, vseevropsko digitalno skupnostjo, ki spodbuja k aktivni vlogi v demokratični družbi.

Oblikuje se tudi nacionalna mreža mladih »change-maker-jev oz. makerk«. To je mreža mladih, ki bodo v svojih lokalnih okoljih izvajali aktivnosti za spodbujanje k udeležbi na volitvah v Evropski parlament. Da bodo »change-maker-ji« opremljeni s potrebnimi znanji in veščinami, se bodo aprila udeležili nacionalnega treninga, na katerem bodo spoznali koncepte in tehnike aktivizma, kako organizirati dogodek/aktivnost, javnega nastopanja in spletnega aktivizma.

»Prav na regijskih dogodkih se je namreč pokazalo, da mladi želijo biti slišani, da se želijo aktivneje vključevati v lokalno okolje, a se jim pogosto zdi, da njihov glas ne šteje. Prav zato jih bomo na nacionalnem treningu opremili s potrebnimi kompetencami, da bodo tudi sami bolj samozavestno sodelovali v aktivnem državljanstvu,« je pojasnila Drobnjak.

Mestna občina Koper spodbuja malde k udeležbi na evropskih volitvah

Jana Otočan, vodja oddelka za mladino na Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper, je poudarila, da kljub nizki udeležbi na volitvah, predvsem, ko gre za volitve v Evropski parlament, to še ne pomeni, da mlade politika ne zanima. Vendar pa imajo, kot pravijo sami, o tem premalo informacij. »Pomembno je poudariti, da mladi aktivno sodelujejo v različnih dejavnostih znotraj organizacij civilne družbe, kar predstavlja pomemben potencial in zagotavlja širšo politično participacijo v prihodnosti,« je poudarila.

»Z današnjim dogodkom mlade v Mestni občini Koper spodbujamo k udeležbi na evropskih volitvah, da podprejo idejo enotne Evrope, ki s skupnimi močmi vseh članic omogoča mladim izobraževanje v tujini, reševanje okoljevarstvenih problemov, predvsem pa spoznavanje novih kultur in jezikov. Vsekakor sem mnenja, da bi morali mlade nagovarjati ves mandat in ne samo pred volitvami, najlažje pa jih bodo pritegnili prek družabnih omrežij in s slogom komunikacije, ki je mladim najbližje,« je dodala Otočan.

Kako nagovarjati mlade?

O tem, kako nagovoriti mlade o omenjenih temah, je na srečanju spregovoril Mark Djuraševič, član upravnega odbora mladinske sekcije Društva za Združene narode Slovenije. »Če želite danes mladega prepričati, da je njegov glas pomemben, televizijski oglas ali oglas na panelu ne bosta zadostovala. Metodološko je treba pristopiti drugače in vsebino premakniti v virtualni svet, na družbena omrežja, hkrati pa ne zanemariti stika v živo, ki sicer zajame manjše število ljudi, a je zaradi tega bolj kakovosten,« je poudaril.

Mladim je pomembna tudi vsebina, s katero se jih nagovarja. »Mladim je treba pokazati, da je Evropska unija na vsakem koraku, ki ga naredijo v naši lokalni skupnosti,« je izpostavil Djuraševič.

Foto: Mreža MaMa