DomovNoviceV enajstih mesecih zgrajenih 8,5 kilometra manjkajoče kanalizacije

V enajstih mesecih zgrajenih 8,5 kilometra manjkajoče kanalizacije

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Konec februarja bo minilo eno leto od prve zasajene lopate v okviru projekta Čisto za Koper in Ankaran. V enajstih mesecih so gradbeni delavci podjetja Ginex International zgradili že 8,5 kilometra fekalne in meteorne kanalizacije. Mestna občina Koper in Občina Ankaran nameravata sicer na javno kanalizacijsko omrežje priključiti skoraj dva tisoč prebivalcev.

Izgradnja manjkajočega dela kanalizacijskega omrežja na poselitvenih območjih Bertokov, Škofij in Hrvatinov je v polnem teku. Delovni stroji trenutno hrumijo v zaselkih Barižoni, Spodnje Škofije in Kolombini, kjer so dela v zaključni fazi. Od črpališča do zbirnega kanala Škofije je v izdelavi tlačni vod, v drugi fazi pa je tudi izgradnja sekundarnega kanalizacijskega omrežja Škofije.

Z zaključenim fekalnim kanalom Kolomban–Ankaran so delavci podjetja Ginex International, d. o. o. do zdaj izvedli že 8,5 kilometra komunalnih vodov, tako fekalne kot meteorne kanalizacije. V kratkem bodo stroje znova zagnali še v zaselkih Zonti, Kolomban in na delu tretjih Škofij.

V okviru 15,8 milijona vrednega projekta Čisto za Koper in Ankaran bosta sicer koprska in ankaranska občina do predvidoma konca leta 2023 na poselitvenih območjih Hrvatini, Škofije in Bertoki zgradili 25 kilometrov fekalne in nekaj manj kot štiri kilometre meteorne kanalizacije, 14 črpališč in del nadomestnega vodovoda. Po zaključeni naložbi bo ukinjenih skupno 378 greznic in 81 malih komunalnih čistilnih naprav, na javno kanalizacijsko omrežje pa priključenih dodatnih 1.657 prebivalcev in 497 enot dejavnosti. S tem bo na vseh treh poselitvenih območjih dosežena 98-odstotna pokritost s kanalizacijskim omrežjem.

Foto: Ginex International