DomovNoviceV Kubedu ta mesec domuje interdisciplinarna umetnica

V Kubedu ta mesec domuje interdisciplinarna umetnica

KulturaNaši krajiNovicePogovori Preglej vse novice
Deli vsebino

Umetniška rezidenca v Kubedu ta mesec gosti Leo Jazbec. Interdisciplinarna umetnica, sicer doma iz Kranja, živi in deluje med Italijo in Slovenijo. Usmerjena je v javni prostor ter se ukvarja s projekti, ki so povezani z naravno, kulturno in industrijsko dediščino ter zapuščenimi prostori.

Razstave njenih del so gostile že številne evropske države, najdemo pa jih tudi v več zasebnih zbirkah vse do Japonske. Sodelovala je pri več skupinskih razstavah in je prejemnica različnih uglednih nagrad umetniških rezidenc.

Umetnica črpa svoj navdih iz opazovanja narave, človekovega stanja in dojemanja. Svetloba, eksperimentiranje in preizkušanje meja znanega in vidnega pa določajo in usmerjajo njene produkcijske odločitve. Medije povezuje med seboj in tako oblikuje svetlobne, zvočne in video instalacije. Med projekti velja omeniti prostorski instalaciji Panorama (2008) in Umetni zidovi skrivnosti (2009), serijo »Čas, oko in telo«, ki je nastajala od leta 2010 do 2022 in projekt »Rekonstrukcija projicirane slike« med letoma 2018 in 2022, ki je bil nagrajen s strani Centra za eksperimentalno fotografijo Adams v Rimu.

V času bivanja v Kubedu dela na projektu Meje, Zidovi in Razpoke, kjer najdemo elemente prejšnjih del prepletene z novo produkcijo. Dokumentira sled časa, ki je »zapisana« v zemljo in kamen ter raziskuje edinstvene lastnosti tal, obstoječo materijo, njeno telesnost in esenco.

Pogovorni večer z umetnico

Umetnica se bo javnosti predstavila na pogovornem večeru, ki bo v Kubedu pred ateljejem Hiše Alojza Kocjančiča, v petek, 28. julija, ob 18. uri.

Foto: ZMKT, Jaka Ivančič