DomovNoviceV Koper priplula ameriška vojaška ladja Carson City

V Koper priplula ameriška vojaška ladja Carson City

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V koprsko pristanišče se je danes zasidrala ameriška vojaška ladja Carson City. Gre za hitro transportno ladjo za prevoz potapljačev in druge opreme za skupne misije. Koprski župan Aleš Bržan je ob tej priložnosti v prostorih občinske uprave sprejel poveljnika vojaške posadke Yamila Sancheza in ostale člane delegacije.

Ameriška vojaška ladja Carson City je v Kopru na rednem obisku pristanišča oziroma obisku partnerske države, ki jih ameriške ladje izvajajo po celem svetu. Gre za hitro transportno ladjo – katamaran, ki ga ameriška vojska uporablja za hitre premike sil in opreme. Carson City je ladja razreda Spearhead, namenjena prevozu vojaških enot, tovora, težkega 550 ton. Ladja lahko deluje v plitkih pristaniščih in plovbnih poteh, saj za izkrcanje opreme ne potrebuje zgrajenega pristanišča. Ladja je dolga dobrih 100 in široka slabih 30 metrov, pluje lahko z največjo hitrostjo 83 kilometrov na uro.

Župan Aleš Bržan jim je postregel z nekaj informacijami o Mestni občini Koper kot tudi o samem mestu, ki si ga bodo v naslednjih dneh ogledali. Obisk so sklenili z izmenjavo protokolarnih daril in soglasno pozdravili nove priložnosti za krepitev odnosov med državama.

Vojaška ladja Carson City se je sicer v slovenskem morju mudila tudi lani, tokrat bo v Kopru ostala do ponedeljka.