DomovNoviceVeč kot sedem milijonov ur prostovoljskega dela

Več kot sedem milijonov ur prostovoljskega dela

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Mednarodni dan prostovoljstva, praznik vseh prostovoljk in prostovoljcev, ki ga obeležujemo vsako leto 5. decembra, je priložnost, da se spomnimo na njihov prispevek k družbeni blaginji in zahvalimo za njihovo požrtvovalnost. Letos poteka pod geslom Prostovolji zdaj za našo skupno prihodnost. Ob tej priložnosti Slovenska filantropija organizira že 13. Slovenski kongres prostovoljstva, ki v luči veljavnih ukrepov tokrat poteka virtualno.

Letošnji mednarodni dan prostovoljstva poteka pod geslom Prostovolji zdaj za našo skupno prihodnost, s čimer želi navdušiti posameznike, naj se aktivno vključujejo v reševanje aktualnih problemov in iskanje trajnih rešitev. Prepoznavanje in spodbujanje prostovoljstva je pomemben del ustvarjanja enakovredne in vključujoče skupnosti po vsem svetu. Prostovoljci namreč vsak dan nesebično namenjajo čas in trud, da zagotovijo vključevanje ranljivih, prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja, se bojujejo proti spornim okoljskim praksam, pripomorejo, da so lokalne skupnosti prijetnejše za bivanje, s tem pa pomagajo graditi boljšo in varnejšo prihodnost za vse nas.

Razmere, s katerim se zadnji dve leti sooča ves svet, še toliko bolj poudarjajo pomen poslanstva, ki ga opravljajo prostovoljci. V času epidemije so imeli pri spopadanju z razvojnimi izzivi in izrednimi razmerami ključno vlogo ravno prostovoljci in prostovoljne organizacije. To je tudi rdeča nit letošnjega slovenskega kongresa prostovoljstva, ki poteka med 2. in 3. decembrom.

V luči veljavnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa kongres poteka virtualno, na povabilo Slovenske filantropije se je današnji videokonferenci pridružil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Po njegovih besedah so prostovoljci in prostovoljke zaklad socialne družbe, saj s svojimi dejanji prispevajo k bolj humani družbi, v kateri nam je mar za vse ljudi.

Iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2020 je razvidno, da je kljub omejitvam številnih skupinskih aktivnosti kar 188.803 prostovoljcev opravilo skoraj 7,4 milijona ur prostovoljskega dela. V Sloveniji je največ prostovoljskega dela opravljenega na področju socialne dejavnosti, sledita področje vzgoje in izobraževanja ter kulture in umetnosti.

»Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva se vsem prostovoljkam in prostovoljcem zahvaljujemo za izraz solidarnosti, ki ga izkazujejo s svojim delom. Življenje nam vedno znova na pot postavi nepredvidljive okoliščine, od naravnih nesreč do tistih, ki so posledica človekovega načina življenja. Je pa vedno na ljudeh, kako se bodo na takšne okoliščine odzvali. Naj gre za socialni, okoljski in drugi aktivizem, pomoč ali opolnomočenje sočloveka, predajo znanja, zavzemanje in izboljšava tistih področij, ki nas zanimajo, je prostovoljstvo res raznobarvna paleta, ki jo povezuje skupni imenovalec: solidarnost,« je izrazila hvaležnost prostovoljcem izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak.

Da bi širši javnosti čim bolj približali svoje delovanje, je Slovenska filantropija v sodelovanju s koprsko občino odprla prostovoljsko pisarno s poslovnimi prostori na Gortanovem trgu 15. Poslovalnica obratuje ob delavnikih med 8. in 16. uro.