DomovNoviceV Koper prispel še zadnji tovornjak orgelskih piščali

V Koper prispel še zadnji tovornjak orgelskih piščali

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Od 4. aprila je v cerkvi Svetega Blaža shranjen še zadnji del orgelskih piščali iz znane koncertne dvorane Tonhalle v Zürichu.

V četrtek, 4. aprila, so v Koper pripeljali zadnji tovornjak orgelskih piščali za nove orgle koprske stolnice.

Celotna vrednost investicije namestitve novih orgel je ocenjena na 500.000 evrov, vključuje pa demontažo in hrambo orgel v Švici, vnovično postavitev orgel in tehnične izboljšave ter postavitev novega pevskega kora, saj je obstoječi dotrajan. Na novem bo dovolj prostora za petdeset pevcev in manjši orkester. Priprava dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za postavitev novega pevskega kora je v zaključni fazi, projekt pa bo sofinancirala Mestna občina Koper.

Naj spomnimo, da je Župnija Koper oktobra 2017 oddala prijavo na razpis za dodelitev orgel in pripravila ustrezne načrte umestitve v koprsko stolnico. Za orgle se je potegovalo šest interesentov iz Poljske, Italije, Francije in Slovenije, Fundacija Tonhalle pa je po obisku stolnice in pregledu arhitekturne ter akustične ustreznosti sprejela soglasno odločitev za dodelitev veličastnih orgel Kopru. Maestro Jean Guillou, ki je Koper obiskal maja lani in je umrl v mesecu januarju, je tudi zapustil navodila za umestitev orgel v koprsko cerkev.