DomovNoviceV koprski čitalnici Fulvia Tomizze predstavili tipno slikanico

V koprski čitalnici Fulvia Tomizze predstavili tipno slikanico

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper je včeraj v koprski čitalnici Fulvia Tomizze predstavila zanimivo tipno slikanico Hitri Počasne. Izdajo prve tipne slikanice je v družbi gostov predstavil njen avtor, vseslovensko priljubljen igralec Jernej Kuntner.

Zgodba o polžku, Hitrem Počasnetu je nastala izpod peresa igralca in pisatelja otroških knjig Jerneja Kuntnerja, ki je številnim ljubiteljem knjižne kulture na večeru zaupal, da njegova ljubezen do pisanja izhaja že iz otroštva, saj je med drugim veliko bral. Za otroške knjige se je odločil, ker rad nahrani svojega notranjega otroka, hkrati pa se pri nastajanju zgodb v svojem spominu rad vrne tudi v čas, ko sta bila njegova otroka še majhna. Kuntner je razkril, da ga je nad idejo o izdelavi tipne slikanice najprej navdušila dr. Aksinja Kermauner, ki s študenti študija Inkluzivne pedagogike, že vrsto let v okviru študijskega programa izdeluje tipne slikanice. K projektu sta povabila še inkluzivno pedagoginjo in učiteljico na Osnovni šoli Pier Paolo Vergerio il Vecchio Ino Sulič, Zavod za prestajanje kazni Koper, za testne bralce pa sta izbrala otroke iz Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje (CVIU Velenje).

»Veseli me, da postajamo vedno bolj inkluzivna družba, saj tudi slepi in slabovidni otroci potrebujejo knjige, ob katerih se lahko učijo. Ob tem naj izpostavim, da smo tudi v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper v sodelovanju z različnimi institucijami, ki so zaslužne tudi za današnji dogodek, že izdali tipanko z naslovom Uganke za radovedne prstke in skozi proces nastajanja spoznali, da te niso zanimive samo za slepe in slabovidne otroke, ampak zaradi privlačnih barv in razvoja tipa, tudi za otroke v vrtčevskem obdobju. V knjižnici se dobro zavedamo pomena, ki ga ima tovrstno gradivo za razvoj slepih in slabovidnih otrok, zato smo se odločili, da bomo z veseljem še naprej podpirali prihodnje izdaje tipank, ki so izjemnega pomena za slepe in slabovidne in ne nazadnje tudi za vse tiste oklevajoče bralce in priseljence, ki še ne obvladajo dobro slovenskega jezika oziroma se ga učijo,« je ob predstavitvi slikanice povedal direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper David Runco.

Tipne slikanice so izdelane iz različnih materialov, od lesa, do papirja, gumi mase, bleščic, trakov. Pomembno je, da so materiali močnih in izstopajočih barv, saj jih slabovidni zaznavajo in vidijo bolj izrazito, kot pa temne barve, je na prireditvi izpostavila Ina Sulič. Za izdelavo tipne slikanice Hitri Počasne so v proces izdelave vključili umetnika Žigo Starca, ki je izdelal več kot 130 polžkov in polževih hišic, ki so jih nato obsojenci in učitelji umestili v samo slikanico.

Težava tipnih slikanic je v tem, da se izdelujejo ročno, zato so tovrstne izdaje redke, izvodi pa unikatni. Kljub temu so izdali in izdelali kar 11 izvodov, ki se jim kmalu pridruži še večje število, saj je cilj, da slikanice pridejo v roke vseh zavodov in centrov slepih in slabovidnih.

Foto: Osrednja knjižnica srečka Vilharja