DomovNoviceNova razstava na Čevljarski ulici

Nova razstava na Čevljarski ulici

KulturaNaši krajiNoviceSlovenijaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Izložbo nekdanje trgovine Poster na Čevljarski ulici v Kopru krasi zanimiva razstava. Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper je namreč v sodelovanju z Mestno občino Koper in kulturnim društvom Istrski grmič Škofije pripravil razstavo na temo prehranjevanja v Istri nekoč z naslovom Od vjetra du vičjera mora bet prava mjera (Od jutra do večera mora biti prava mera).

Za vsebino razstave so poskrbeli člani društva, medtem ko je Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper poskrbel za njeno postavitev.

Člani KD Istrski grmič so raziskovali prehranjevanje istrskih ljudi, ki so delali na poljih, vinogradih in oljčnikih. Hrana nekoč je bila preprosta in enolična. Ravnali so se po letnih časih in jedli, kar so pridelali doma. Kljub skromnosti so se gospodinje znašle in pripravljale enostavne, a okusne jedi. Vsebino na plakatih so dopolnili s starimi predmeti in pripomočki iz istrskih kuhinj.

 

Postavitev razstave sovpada z nedavno izdajo knjige Besede in okusi iz istrske kužine, ki jo je Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper izdal v sodelovanju s koprsko knjigarno Libris, Suzano Todorović in številnimi društvi ter posamezniki iz slovenske Istre.

V knjigi so zbrani pristni recepti in zgodbe glede priprave tipičnih istrskih jedi, krasijo jo čudovite fotografije priznanega lokalnega fotografa Jake Ivančiča, medtem ko ji prav posebno noto dajo besede in zapisi v istrskem narečju. Knjiga je po ceni 25 evrov na prodaj v Turistično-informacijskem centru – TIC Koper v Pretorski palači. 

Vzpostavitev razstave je še en odličen primer sodelovanja med različnimi področji – kulturo, turizmom in mladino v koprskem Zavodu.

Foto: MOK, ZMKT