DomovNaši krajiBolničarji prve pomoči priskočili na pomoč v domove starejših občanov

Bolničarji prve pomoči priskočili na pomoč v domove starejših občanov

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Izjemno hitro širjenje omikrona vpliva tudi na kadrovske kapacitete domov za starejše. Rdeči križ Slovenije se je zato odzval na prošnje za pomoč tudi v treh istrskih domovih. Tako je devet prostovoljcev – bolničarjev prve pomoči Rdečega križa Slovenije v tem tednu začelo z delom v Centru starejših občanov Lucija, Domu upokojencev Ptuj – Enota Koper in Domu upokojencev Koper.

Bolničarji so aktivirani na podlagi Odredbe o aktiviranju prostovoljcev RKS in GZS ter drugih nevladnih organizacij, ki delujejo v sistemu zaščite, reševanja in pomoči in imajo ustrezna znanja za pomoč pri oskrbi bolnikov v socialnovarstvenih ustanovah (166-2/2021-188 – DGZR).

Bolničarji Rdečega križa Slovenije pomagajo pri različnih dnevnih aktivnostih, predvsem pri hranjenju stanovalcev, umivanju in kopanju, oblačenju ter slačenju. Prav tako so jim zaupane naloge, kot sta menjava inkontinenčnih pripomočkov in pomoč pri obračanju, s čimer se preprečujejo preležanine. S svojo toplino in prijaznimi besedami pa prostovoljci marsikateremu oskrbovancu domov polepšajo dneve.

V Rdečem križu Slovenije poudarjajo, da bodo še naprej poskušali odgovoriti na vse prošnje in zahteve, čeprav so tudi njihove vrste nekoliko okrnjene bodisi zaradi bolezni bodisi zaradi karanten.

Foto: Aleš Černivec