DomovNoviceV koprski knjižnici na ogled razstava o glasbenem ustvarjanju Vladimirja Lovca

V koprski knjižnici na ogled razstava o glasbenem ustvarjanju Vladimirja Lovca

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper so pred dnevi otvorili razstavo o življenju Vladimirja Lovca, ki si jo lahko obiskovalci ogledajo vse do četrtka, 30. junija.

V letu 2022 poteka vrsta prireditev in aktivnosti ob 100. obletnici rojstva Vladimirja Lovca (1922–1992), pomembnega koprskega skladatelja, dirigenta, pedagoga in publicista. Nekoč direktor Glasbene šole v Kopru, skladatelj, diregent, profesor, glasbeni kritik in publicist Vladimir lovec, je s svojo glasbo združeval, učil in povezoval. Tudi danes je njegovo delo v skupnem projektu združilo različne institucije, ki so spomnile na njegov bogati opus: Zavod lepih umetnosti, Glasbena šola Koper, Pokrajinski arhiv Koper, Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana, Društvo slovenskih skladateljev, Društvo prijateljev glasbe, Mestna občina Koper in mnoge druge organizacije ter posamezniki.

»Ob 100. obletnici rojstva umetnika se je zvrstilo že kar nekaj prireditev, izjemno pa smo veseli, da razstavo o njegovem življenju gostimo pri nas. Zakladnica glasbe se v družbi s pojavljanjem v številnih novih preoblekah, vedno znova ohranja in nadgrajuje, je in ostaja univerzalija med svetovnimi kulturami,« je ob predstavljenih delih v knjižnici povedal direktor koprske knjižnice David Runco.

Odprtje razstave sta s svojima zanimivima prispevkoma obogatila nekdanja učenca Vladimirja Lovca mag. Ivan Florjanc, profesor kompozicije na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani in Tomo Vran, akademski slikar in grafik, ki sta se pogovarjala z nekdanjo ravnateljico Glasbene šole Koper Marijo Gombač.

Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja