DomovNoviceV Kopru je zasijalo tisočero prazničnih lučk

V Kopru je zasijalo tisočero prazničnih lučk

Naši krajiNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je v Kopru na polno zasijala Fantazima. Na tradicionalnem prižigu prazničnih lučk se je letos zbrala množica obiskovalcev, ki so do zadnjega kotička napolnili Titov trg in navdušeno pozdravili gostjo večera, Cristino D’Avena.

Pet, štiri, tri, dva, ena… To so bile zadnje sekunde do trenutka, ko so koprski Titov trg osvetlile praznične lučke. Vzdušje na trgu je bilo živahno že od zgodnjega popoldneva, ob 17. uri pa sta obiskovalce s stopnišča Pretorske palače nagovorila voditelja Tomaž Klepač in Iztok Gustinčič. Pozornost sta kmalu preusmerila na oder, kjer so z božičnimi kapicami na svoj nastop navdušeno čakali otroci pevskega zbora Osnovne šole Koper pod vodstvom Lare Žorž in občinstvu skozi pesem zaželeli lepe praznike. Praznično voščilo je občankam in občanom ter vsem obiskovalkam in obiskovalcem namenil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Kot je povedal, imamo letos veliko razlogov za slavje in po dveh letih je prav, da ponovno dokažemo, da se še vedno znamo veseliti, ko je najlepše.

Pričakovanje se je stopnjevalo vse do trenutka, ko je prisotne pozdravila gostja večera, italijanska pevka, igralka in televizijska voditeljica Cristina D’Avena. Županu in občinstvu se je pridružila pri odštevanju in nato oder prevzela v svoje roke. Z nastopom prav zagotovo ni razočarala, saj je v svoj repertoar vključila pesmi, ki so obiskovalce popeljale nazaj v otroštvo. V en glas so skupaj z njo zapeli Mila e Shiro, Pollon, Occhi di gatto in druge uspešnice. D’Avena je tudi povedala, da je bilo vzdušje res čarobno in da se v Koper z veseljem še vrne.

S prižigom luči je svoja vrata odprlo tudi drsališče v Taverni, ki je takoj po 17. uri na ledeno ploskev sprejelo prve drsalce. Med slednjimi je bilo največ otrok, ki so po letu dni lahko znova obuli drsalke in se prepustili zimskim radostim.

Po čaju in drugih toplih napitkih ter sladkih dobrotah in slanih prigrizkih je zadišalo iz prazničnih hišic z gostinsko ponudbo. Še več dobrot pa so obiskovalci našli na Muzejskem trgu, prizorišču zimske edicije Altroke Istra Gourmet Festivala, ki je mnoge domačine in turiste navdušil že poleti. Ponudba jedi je bila tudi tokrat raznolika, na stojnicah so postregli s pršutom, ribjim brodetom, pidoči, tartufi, istrskimi burgerji, vinarji in drugi ponudniki napitkov pa so poskrbeli za osvežitev. Dogodek so sklenili fantje iz tria Pantaloons.

Navdušenja nad dogajanjem v mestu ni skrivala Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, ki tudi letos skrbi za koordinacijo in promocijo Fantazime. »Veseli smo, da smo lahko ponovno ponudili občanom in turistom decembrski program na prostem, ki bo ogrel večere ob koncih tedna. Prvi odzivi so odlični in verjamem, da se bo pozitivno vzdušje, veselje in druženje nadaljevalo vse do prvih dni januarja.«

Že prihodnji teden bodo Titov trg zasedle stojnice Miklavževega sejma, glasbeno podlago pa bodo ustvarjali Achtung Babies (U2 Cover), Rewind (Vasco Rossi Cover), začeli pa se bodo tudi Adventni sprehodi.

Foto: Jakob Bužan, Aleš Rosa