DomovNaši krajiV Kopru o zagovorništvu otrok

V Kopru o zagovorništvu otrok

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Varuh človekovih pravic RS in Mestna občina Koper v četrtek, 16. maja, ob 13. uri v Pretorski palači organizirata predstavitev instituta Zagovorništvo otrok.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina, njegov pomočnik Tone Dolčič ter svetovalki Varuha za zagovorništvo otrok Jasna Vunduk in Lidija Hvastja Rupnik bodo v Kopru zagovorništvo predstavili sodnikom, strokovnim delavcem sodišč, centrov za socialno delo, vzgojno-izobraževalnih zavodov ter predstavnikom policije, zdravstva in drugih institucij, ki delujejo na območju Kopra in okolice.

Institut Zagovorništva otrok je od leta 2017 uzakonjen in predstavlja del Varuhovih rednih nalog. Omogoča, da so otroci v postopkih pred organi države in drugih zadevah slišni, in upošteva njihovo mnenje, kot to zahteva Konvencija o otrokovih pravicah. Namen zagovorništva je nudenje strokovne pomoči otrokom, da v postopkih in zadevah, v katerih so udeleženi, izrazijo svoje mnenje. To mnenje nato zagovorniki posredujejo pristojnim organom in institucijam, ki odločajo o njihovih pravicah in koristih.

Območje Mestne občine Koper v zagovorništvu predstavlja pomemben del t. i. območja Krasa, Notranjske in Južne Primorske. Kot ocenjuje Varuh Peter Svetina, to območje po številu primerov zagovorništva ni med številčnejšimi: »Ugotavljamo, da zagovorništvo v tej regiji še ni dovolj prepoznano. Verjamem pa, da bo s to predstavitvijo strokovna javnost prepoznala dodano vrednost zagovorništva za otroke.«