DomovNoviceV Kopru zasidrana šolska ladja brazilske mornarice

V Kopru zasidrana šolska ladja brazilske mornarice

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj se je v koprsko pristanišče zasidrala šolska ladja brazilske mornarice Brasil, ki se v Sloveniji mudi v sklopu 35. praktičnega usposabljanja bodočih častnikov mornarice. Ob tej priložnosti so koprsko občinsko upravo obiskali poveljnik Marcelo Do Nascimento Marcelino in ostali predstavniki vojaške ladje ter novoimenovani veleposlanik Brazilije v Republiki Sloveniji Eduardo Prisco Paraiso Ramos, kjer jih je sprejel župan Aleš Bržan.

Namen poti praktičnega usposabljanja je predvsem z izkušnjami dopolniti znanje bodočih častnikov mornarice, nadgraditi njihovo poklicno in kulturno usposabljanje, v različnih pristaniščih zastopati državo ter spodbujati nastanek tesnejših vezi s prijateljskimi narodi. Ladja je opremljena z visokokakovostno tehnološko opremo, ki so jo v veliki meri zasnovala in zgradila brazilska mornarica ter podjetja.

Posadko sestavlja 33 častnikov in 101 član posadke, na krovu je tudi 181 bodočih častnikov, ki se učijo praktične navigacije, meteorologije, pomorstva, pomorskih operacij, odpravo napak in pomorskega upravljanja. Sočasno poteka tudi pomembna faza usposabljanja in prilagajanja življenja na krovu. Ob koncu poti bodo pomorci imenovani v naziv drugi poročnik in razporejeni na različne ladje ter vojaške organizacije mornarice po vsej državi.

Ob tej priložnosti jim je župan postregel z nekaj informacijami o Mestni občini Koper kot tudi o samem mestu, ki si ga bodo v naslednjih dneh ogledali. Obisk so sklenili z izmenjavo protokolarnih daril in soglasno pozdravili nove priložnosti za krepitev odnosov med državama.

Šolska ladja brazilske mornarice je v slovensko morje prvič priplula septembra 2019, tokrat bo v Kopru ostala do ponedeljka.