DomovObvestilaVojaška vaja tudi na območju koprske občine

Vojaška vaja tudi na območju koprske občine

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V Sloveniji že nekaj dni poteka mednarodna vojaška vaja Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost, katere namen je krepitev pripravljenosti slovenske vojske za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V ponedeljek, 25. oktobra, med 15. in 17. uro, in v torek, 26. oktobra, med 10. in 12. uro, bo del vaje v Podgorju in na Sv. Katerini v Ankaranu odprt tudi za širšo javnost.

V vajo DRM2 EX21 (Disaster Relief and Military Mobility) je vključenih približno 900 udeležencev iz 20 držav članic Evropske unije in pridruženih partneric. Namenjena je krepitvi pripravljenosti Slovenske vojske za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Republiki Sloveniji.

Vaja je pomembna tudi v luči povezovanja pri zagotavljanju varnosti in sodelovanja z ostalimi državami članicami EU, pridruženimi partnericami, Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter drugimi pomembnimi deležniki na področju mobilnosti in logistike, kot so Luka Koper, DARS in Slovenske železnice.

V ponedeljek, 25. oktobra, med 15. in 17. uro, in v torek, 26. oktobra, med 10. in 12. uro, bosta vaji na Sv. Katerini v Ankaranu in v Podgorju odprti tudi za širšo javnost. Medtem ko bo v Podgorju vaja potekala po scenariju dekontaminacije ob razlitju industrijskih toksičnih nevarnih spojin, se bodo na Sv. Katarini soočili s scenarijem potresa, v katerem so bili poškodovani vodovodi in je Občina Ankaran ostala brez pitne vode. Slovenska vojska bo s prečiščevanjem in razsoljevanjem zagotovila čisto pitno vodo za občane.