DomovNoviceV Kopru že postavljajo praznično okrasitev

V Kopru že postavljajo praznično okrasitev

Naši krajiNoviceObvestilaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Delavci Javne razsvetljave Ljubljana so te dni že začeli nameščati prve metre novoletne svetlobne okrasitve, ki bo v Kopru zagorela 26. novembra. Praznična podoba mesta se letos ne bo bistveno spreminjala, jo bo pa koprska občina smiselno dopolnila z nekaj novostmi na Titovem trgu.

Čeprav nas do prižiga novoletne svetlobne okrasitve loči še dober mesec in pol, so se pripravljalna dela za namestitev elementov že začela. V mestnem jedru Kopra so delavci Javne razsvetljave Ljubljana že začeli ovijati večmetrske luči pri Taverni, na Prešernovem in Carpaccievem trgu. Zaradi izvedbe del bo občasno oviran dostop do posameznih ulic in trgov v mestnem jedru.

Mestna občina Koper v luči energetske krize, s katero se sooča vsa Evropa, ne načrtuje bistvenih sprememb v praznični okrasitvi mesta. Priprave na veseli december potekajo tako kot vsako leto, pa bo občina prilagodila praznično okrasitev tam, kjer bo to tehnično izvedljivo. Med drugim bo vklopni čas novoletne osvetlitve skrajšan do polnoči.

Koprska občina si sicer zadnja leta prizadeva za modernizacijo javne razsvetljave na način, da neučinkovita in potratna svetila javne razsvetljave zamenjuje z varčnimi svetili LED, ki porabljajo bistveno manj energije. Poleg prihranka pri stroških porabe električne energije posodobljena javna razsvetljava zagotavlja večjo prometno varnost, prispeva k svetlobnemu ugodju za uporabnike javnih površin, znižanju okoljske obremenitve in svetlobnega onesnaženja.

Novoletna osvetlitev je v tem pogledu pravzaprav zelo majhen porabnik električne energije, saj je v celoti opremljena s svetili LED. Poraba električne energije v času praznične osvetlitve tako ne bo presegla običajne porabe, občina bo za to dodatno poskrbela tako, da bo druge nenujne osvetlitve v mestu prilagodila. To pomeni, da bo začasno izklopila okrasno razsvetljavo v obliki talne osvetlitve dreves po mestnih ulicah, ne da bi pri tem vplivala na splošno in prometno varnost.

V prazničnem decembru Mestna občina Koper in Zavod za mladino, kulturo in turizem načrtujeta pester program za vse generacije. Od prižiga lučk pa vse do prvih dni januarja se bo v Kopru zvrstilo več glasbenih izvajalcev, poskrbljeno bo za razgiban program za najmlajše, v Taverni bo postavljeno drsališče. Celoten program bo znan v začetku prihodnjega meseca.

FOTO: MOK, Jaka Ivančič