DomovNoviceV Kubedu so se spominjali prvih slovenskih istrskih pesnikov

V Kubedu so se spominjali prvih slovenskih istrskih pesnikov

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Dvorišče kubejskega Gradu je v organizaciji društva SKALA Kubed in knjigarne Libris pred dnevi gostilo nepozaben spominski večer za prva poeta slovenske Istre Alojza Kocjančiča in Berta Pribca.

»Vstala Primorska si v novo življenje,« je zadonela pesem in vse zbrane v osrčju Kubeda dvignila na noge na spominskem večeru, posvečenem prvima slovenskima istrskima pesnikoma. Na dvorišču kubejskega Gradu so se prepletali verzi Kocjančičeve in Pribčeve poezij, ki jih je zbranim predstavila slavistka, književnica in profesorica Gimnazije Koper Ines Cergol ter ob tem večkrat poudarila, da bi bilo treba zapise prvih pesnikov naše Istre vzeti večkrat v roke, saj sta tako Kocjančič kot Pribac zgled aktivne odzivnosti na čas in prostor, ustvarjalnosti, domoljubja in pokončnosti.

Dogodka se je udeležila tudi koprska podžupanja Jasna Softić, ki je v uvodu poudarila, da sta tako Kocjančič kot tudi Pribac pustila pomemben pečat, ne samo na področju literature in književnosti, ampak tudi širše. »Oba sta ljubila našo Istro, tukajšnje ljudi, slovensko in istrsko besedo ter jo ponašala v svet, a se nato k Istri vedno znova vračala,« je še dodala, ob tem pa spomnila, da so se na koprski občini delu in življenju Alojza Kocjančiča poklonili z odprtjem prenovljene hiše in spominske sobe ob 150. obletnici prvega slovenskega tabora v Kubedu, medtem ko so Bertu Pribcu štiri istrske občine lani posthumno podelile priznanje z nagrado Alojza Kocjančiča.

Spominski večer so s svojimi glasbenimi nastopi oz. predstavitvijo pesmi dveh istrskih poetov obogatili še dramski igralec Brane Grubar in Oktet Aljaž.

Foto: Andraž Gombač/Primorske novice, MOK