DomovNoviceV Libertas prihaja intermedijski festival Skladišče/Maggazino LIFE

V Libertas prihaja intermedijski festival Skladišče/Maggazino LIFE

KulturaNaši krajiNoviceObvestilaProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Libertas odpira vrata intermedijskemu pilotnemu projektu Skladišče/Magazzino LIFE (Libertas Festival). Raznovrstni kulturni program, ki ga pripravljata Mestna občina Koper in Skupnost Italijanov Santorio Santorio Koper, bo potekal med 15. in 19. junijem v okviru programa kulturne zasedbe skladišča 2021.

Intermedijski pilotni projekt z različnimi oblikami sodobne alternativne intermedijske urbane kulture, s poudarkom na elektronsko-eksperimentalni glasbi, video in performativni umetnosti, želi raznovrstnost kulture približati različnim javnostim in spodbuditi proces revitalizacije starega industrijskega objekta. S tem namenom bo petdnevni program postregel z izjemno vsebinsko pestrostjo.

Otvoritev festivala bodo v torek, 15. junija, pospremili kar trije dogodki. V celotnem času trajanja festivala bo med 19. in 23. uro na ogled zvočna inštalacija Sonica – zvočni vrt. Umetnice Clara de Asis, Simina Oprescu in Lisa Stenberg so jo zasnovale kot serijo večkratnih zvočnih kompozicij, ki odpira možnosti novih interpretacij zvoka. Ob 21. uri bodo obiskovalci prisluhnili teatrologu, kuratorju, dramaturgu, publicistu in zgodovinarju Roku Vevarju, ki bo skozi pogovor z Ireno Urbič odkrival svet sodobnega plesa skozi pogovor o knjigi, posvečeni Kseniji Hribar. Uro kasneje bosta plesalka in koreografinja ter beatboxerski mojster Murat svoje veščine združila v plesno-glasbeni performans Lakeless.

Drugi dan festivala bo postregel z novimi doživetji. Sreda, 16. junija, prinaša še eno plesno-glasbeno predstavo Črni zvoki, utemeljeno na eseju španskega skladatelja Federica Garcíe Lorca Duende: igra in teorija. Tako se bosta ob 21. uri izvajalca Ana Pandur in Damir Avdić podala v iskanje presečišča med dvema svetovoma, kjer je bližina konca že vnaprej predvidena. Temu bo ob 22. uri sledil glasbeno-vizualni nastop primorskega ustvarjalca Mitje Cerkvenika, ki trenutno deluje v Berlinu, v spremstvu vizualizacij Gašperja Milkoviča Biloslava. Avtorja se v svojem ustvarjanju namreč usmerjata v digitalno manipulacijo signala analognega izvora, ki ga z digitalno natančnostjo izkoriščata in s tem poudarjata nepravilnosti tehnologij iz 80. let prejšnjega stoletja.

V četrtek, 17. junija, bosta na sporedu dva nastopa. Prvega si bodo obiskovalci lahko ogledali ob 21. uri, ko bosta Urška Preis in Tine Vrabič v skupnem ambientalnem projektu II/III (Two out of three) nekdanje koprsko skladišče soli Libertas prepojili z brezčasno glasbeno melanholijo. V sklopu druge glasbeno-vizualne predstave bo italijanska multidisciplinarna umetnica Sara Persico zvočno utripanje in transformacijo glasu združila z vizualijami argentinskega umetnika Juana Pedra Valleja.

Naslednji dan, 18. junija, ob 21. uri, se bo skladatelj Matej Bonin predstavil z novim projektom Gimnastika ne/smisla II, ki preizprašuje konvencionalne načine ustvarjanja glasbene kompozicije in išče manj očitne potenciale glasbe. Ob tem pozornost namenja trem medijem, in sicer zvoku, besedi in gibu.

Festival se bo v soboto, 19. junija, poslovil z dvema dogodkoma. Ob 21. uri se bo glasbenik in oblikovalec zvoka Alberto Bertelli poznan pod vzdevkom Holy Similaun poigraval s hiper-tehnološkim pristopom k produkciji odvodov elektronske glasbe in glasbo kombiniral s svetlobnimi učinki, ki se odzivajo na zvok. Za zaključek večera in s tem tudi festivala se bosta ob 22. uri Giovanni Todisco in Giuseppe Candian predstavila pod imenom TRRMA’ (trema) z zbirko eksplozivnih instrumentalnih beatov.

Vstopnine ni, vendar je zaradi znanih razmer število obiskovalcev omejeno na 40, zato priporočamo pravočasni prihod.

Za podrobnejši ogled programa lahko obiščete naslednjo povezavo.