DomovNoviceV Marezigah okronali kralja refoška

V Marezigah okronali kralja refoška

NoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

S kronanjem kralja refoška, tradicionalno povorko kmečkih vozov in tradicionalnim srečanjem harmonikašev na diatonični harmoniki se je v Marezigah sklenil 47. Praznik refoška. Šampion Praznika refoška in slovenske Istre je postal refošk 2013 iz vinske kleti Vina Besednjak B-Istra iz Ankarana.

Ta konec tedna je Turistično društvo Marezige v Marezigah organiziralo že 47. Praznik refoška in slovenske Istre. Obiskovalke in obiskovalci so poleg degustacije nagrajenih vin in okušanja kulinaričnih dobrot istrske kuhinje lahko uživali v pestrem kulinaričnem, kulturnem, športnem in glasbenem programu. Kot je na današnjem kronanju kralja refoška povedala podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softić, si dobro vino od vekomaj podaja roko z dobro zgodbo: »Ena izmed takšnih odličnih zgodb je tudi Praznik refoška in slovenske Istre, ki letos poteka že sedeminštiridesetič! Kot velja za vsako dobro zgodbo, se tudi ta začne z dobrimi ljudmi. V srcu Istre je refošk od vedno kralj istrskih vinskih sort, je naš navdih, naše veselje, pa tudi prispevek k ohranjanju naše kulturne dediščine.«

Šampion Praznika refoška in slovenske Istre je postal refošk 2013 iz vinske kleti Vina Besednjak B-Istra iz Ankarana, refošk 2018 iz kleti Vina A. Jakomin iz Pobegov je šampion mladih refoškov 2019, refošk 2018 iz kleti Korenika Robi & Dorjano pa je prvak Vinske fontane Marezige. Prvak tradicionalne sorte cipro je cipro 2016 iz kleti Slavec s Kocine, prvak sorte cabernet sauvignon je cabernet sauvignon 2016 Posestva Klenar, prvak kategorije rose vin je rose 2018 iz Kmetije Jogan Damijan, prvak avtohtone sorte istrska malvazija v kategoriji zrelih vin je malvazija 2013 kleti Vinakoper, prvak avtohtone sorte istrska malvazija v kategoriji svežih vin je malvazija 2018 Vinske kleti Franko Markovič, prvak tradicionalne sorte rumeni muškat pa je sladki muškat 2018 iz kleti Vinakoper.