DomovNoviceV Marjetici zaključili pogajanja za sklenitev kolektivne podjetniške pogodbe

V Marjetici zaključili pogajanja za sklenitev kolektivne podjetniške pogodbe

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Sinoči sta vodstvo Marjetice Koper in delavski sindikat zaključila pogajanja za sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe, ki bo podrobneje urejala pravice in dolžnosti zaposlenih ter delodajalca. Na ta način bo družba odpravila pretekle pomanjkljivosti in neskladja na področju delovnih razmerij in plačil ter delovanje uskladila s primerljivimi komunalnimi podjetji v Sloveniji.

»S sklenitvijo podjetniške kolektivne pogodbe kot temeljnega dokumenta ureditve pravic in obveznosti zaposlenih bodo neurejene razmere stvar preteklosti, stavkovne zahteve pa izpolnjenje. Zaposlenim, ki sodijo med socialno najranljivejše, bomo tako omogočili dostojno plačilo za pošteno delo,« je po sklenitvi dogovora povedal direktor Marjetice Koper Davor Briševac. Spomnil je, da je podjetje prevzel tik pred stavko, zato je bila ena od prvih obvez rešiti stavkovne zahteve in vzpostaviti odkrit socialni dialog. S podjetniško kolektivno pogodbo bodo uredili dopuste, plačila in pripadajoče dodatke in tako podobno kot v primeru modela IPS najemanja delovne sile zaključili eno od spornih poglavij iz preteklosti.

Tudi v izvršnem odboru sindikata z zadovoljstvom ugotavljajo, da se pogajanja, ki potekajo od avgusta lani, končujejo: »Kolektivna podjetniška pogodba prinaša uskladitev osnovnih plač na višjo raven. Po novem bodo tudi urejeni dodatki za najbolj izpostavljena delovna mesta glede pogojev dela in izplačilo regresa. Podjetniška kolektivna pogodba prinaša tudi ugodnosti za člane reprezentativnega sindikata v družbi«. Prepričani so, da z uveljavitvijo pogodbe do 1. aprila postavljajo zgodovinski temelj za nadaljnje delo in pričakujejo, da se bodo tako sindikat kot svet delavcev in vodstvo v prihodnje posvetili izključno svojemu delu.

Z dogovorom je zadovoljen tudi predsednik nadzornega sveta Marjetice Koper Boštjan Aver: »Veseli me, da vodstvo Marjetice postopoma odpravlja pomanjkljivosti in nepravilnosti iz preteklosti. Tako kot je bil odpravljen model IPS najemanja delovne sile, so sedaj odpravljene tudi anomalije pri kolektivni pogodbi. Ker v dejavnosti ni panožne pogodbe, bo nova podjetniška kolektivna pogodba natančneje definirala pravice in dolžnosti zaposlenih, koprsko komunalno podjetje pa z vidika plač, dodatkov in jubilejnih nagrad postavila ob bok primerljivim podjetjem.«