DomovNoviceV MOK obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja

V MOK obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Vlada RS Slovenije je leto 2023 razglasila za leto duševnega zdravja in ravno danes, 10. oktobra, obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. To priložnost bomo v Mestni občini Koper med drugim obeležili z dogodkom Na valovih življenja – 20 let delovanja Stanovanjske skupine Val in z udeležbo na Festivalu duševnega zdravja Primorske 2023.

Duševno zdravje je pomemben del našega zdravja, zato mu 10. oktobra z obeležitvijo svetovnega dneva duševnega zdravja posvečamo posebno pozornost. Svetovna zdravstvena organizacija ob letošnjem dnevu opozarja na naraščajoče družbene in ekonomske neenakosti, dolgotrajne konflikte, nasilje in izredne razmere na področju javnega zdravja, ki vplivajo na celotno svetovno prebivalstvo, ogrožajo napredek in blaginjo.

Svetovni dan duševnega zdravja poudarja pomen sodelovanja in povezovanja vseh v prizadevanjih za preprečevanje, prepoznavanje in zdravljenje duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev.

Mestna občina Koper posebno pozornost namenja skrbi za duševno zdravje otrok in mladostnikov, zato je v letu 2022 ustanovila Javni zavod Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre.

Predstavniki Urada za družbene dejavnosti Mestne občine Koper so se z namenom sodelovanja in povezovanja, predstavitvi izzivov na področju duševnega zdravja, soustvarjanja rešitev in možnosti za razvoj oziroma nadgradnjo programov pred dnevom duševnega zdravja srečali z nosilci programov na področju duševnega zdravja odraslih, ki delujejo v Mestni občini Koper.

Svetovani dan duševnega zdravja bomo v MOK obeležili tudi z dogodkom Na valovih življenja – 20 let delovanja Stanovanjske skupine Val in z udeležbo na Festivalu duševnega zdravja Primorske 2023.

Več informacij ob svetovnem dnevu duševnega zdravja na povezavi.

Danes pa obeležujemo tudi mednarodni dan brezdomstva. Mestna občina Koper že vrsto let podpira in sofinancira več, namenjenih brezdomnim osebam, tako v dnevnih oblikah pomoči kot tudi v obliki nastanitvenih programov za brezdomne osebe. Mednarodni dan brezdomstva smo v MOK obeležili z udeležbo na dnevu odprtih vrat Zavetišča za brezdomne osebe.

Foto: arhiv MOK