DomovNoviceV novembru pričakujemo prihode še treh potniških ladij

V novembru pričakujemo prihode še treh potniških ladij

Naši krajiNoviceSlovenijaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Na koprskem potniškem terminalu so za mesec november napovedani še trije prihodi potniških ladij, ki bodo dodatno popestrili že tako rekordno sezono, ki se je odprla v aprilu.  Kot zadnja bo v ponedeljek, 13. novembra, k nam prvič priplula potniška ladja Norwegian Dawn ladjarja Norwegian Cruise Line.

Prva v mesecu novembru se bo ob potniški terminal sicer v soboto, 4. novembra, privezala potniška ladja Amadea ladjarja Phoenix Reisen.

V petek, 10. novembra, v dopoldanskih urah bo iz Benetk v Koper priplula potniška ladja Silver Moon ladjarja Silversea cruises.

Kot zadnja pa bo v ponedeljek, 13. novembra, Koper prvič obiskala potniška ladja Norwegian Dawn ladjarja Norwegian Cruise Line, ki bo na svojem krovu gostila 2.350 potnikov s 1.030 člani posadke.

Največji obisk potniških ladij smo letos obeležili v junijujulijuavgustu in oktobru, ko se je ob potniški terminal privezalo tudi do osemnajst ladij v enem mesecu.

Pomembne prelomnice v številkah

Po osemnajstih letih razvoja pomorskega potniškega turizma v Kopru so pozitivni učinki na lokalno družbeno okolje nedvomni. Ladje za križarjenje v mestu generirajo dodatno potrošnjo pri lokalnih ponudnikih, zagotavljajo večjo obiskanost mesta pred in po poletni sezoni ter prispevajo k večji prepoznavnosti Kopra in Slovenije.

Letošnja sezona pomorskega potniškega turizma bo s prihodom 79 ladij in približno 120.000 potniki rekordna. Sicer smo v Kopru največ prihodov potniških ladij doslej zabeležili leta 2011, ko je priplulo 78 ladij in skoraj 109.000 potnikov, medtem ko smo v letu 2019 z dobrimi 115.000 potniki dosegli mejnik največjega kadar koli prepeljanega števila potnikov na skupno 72 potniških ladjah.

Rekorden mejnik je bil presežen tudi v nedeljo, 29. oktobra, saj je potniški terminal gostil največjo potniško ladjo doslej. Ladja Norwegian Epic je s svojimi 330 metri za 19 metrov prekosila največjo potniško ladjo Voyager of the Seas, ki je mesto obiskala leta 2011. Slednja je tedaj na krovu pripeljala dobrih 3.300 potnikov in približno 1.500 članov posadke, ladja Norwegian Epip pa je na krovu pripeljala kar 4.100 potnikov in dobrih 1.700 članov posadke.

Po mnenju predstavnikov Mestne občine Koper in Luke Koper so tudi napovedi za sezono potniških ladij 2024 zelo obetavne.

Foto: MOK, Norwegian Dawn line