DomovNoviceKoprčanka Andreja Leški v Franciji do naslova evropske prvakinje

Koprčanka Andreja Leški v Franciji do naslova evropske prvakinje

Naši krajiNoviceSlovenijaŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Vrhunska judoistka Koprčanka Andreja Leški, članica ljubljanskega Judo kluba Bežigrad je danes na evropskem prvenstvu v Montpellieru v Franciji osvojila zlato odličje v kategoriji do 63 kg. Za naslov evropske prvakinje je v finalu premagala Izraelko Gili Sharir.

Leški, letošnja svetovna podprvakinja iz Dohe, je v prvem krogu premagala Španko Cristino Cabana Perez. Leški, ki je bila leta 2021 prav tako svetovna podprvakinja in istega leta v Lizboni še tretja na evropskem prvenstvu, je po treh minutah in pol podaljšane borbe le strla Španko, ki jo je premagala še petič na šestih medsebojnih dvobojih.

Leški, sicer peta nosilka EP, se je nato v drugem krogu borila proti Rusinji Kamili Badurovi. Proti dve leti starejši Badurovi se je 26-letna judoistka Bežigrada pomerila trikrat v karieri in le enkrat zmagala, toda Leški se je tokrat proti njej dobro odrezala in slavila po podaljšku, v katerem si je Badurova prislužila še svojo tretjo kazen.

V četrtfinalnem boju z Madžarko Szofi Ozbas, četrto nosilko in bronasto letos s SP v Dohi in EP lani v Sofiji, ni imela pretiranih težav in si priborila vstopnico za polfinale. Tam jo je pričakala nova zahtevna tekmica v obliki prve nosilke Laure Fazliu iz Kosova. Proti 23-letni aktualni evropski podprvakinji je zmagala le enkrat v treh dosedanjih dvobojih, danes pa je z iponom zanesljivo napredovala v veliki finale.

V tem jo je pričakala druga nosilka, Izraelka Gili Sharir, ki prav tako ni bila kos Leškijevi. Ta je tekmico premagala z vazarijem in se po srebru na SP razveselila še naslova evropske prvakinje.

“Sploh ne morem verjeti, kje sem in kaj sem danes dosegla, čeprav sem nekako ciljala in si po tihem želela na vrh. Dokazala sem, da spadam med elito, med najboljše tekmovalke v Evropi in na svetu. Res sem presrečna. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, kar pa ni pomenilo še nič. Tukaj so vsi zelo dobro pripravljeni, na tem pa moraš graditi še vse drugo,” je ob osvojitvi evropskega naslova povedala Leškijeva.

Foto: Judo zveza Slovenije, Judo klub Bežigrad, Andreja Leški arhiv