DomovNoviceV Pobegih obeležili 100. obletnico rojstva partizanske učiteljice Elvire Vatovec

V Pobegih obeležili 100. obletnico rojstva partizanske učiteljice Elvire Vatovec

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Krajevna skupnost Pobegi – Čežarji je danes pred spomenikom padlim v Pobegih s spominsko slovesnostjo obeležila 100. obletnico rojstva Elvire Vatovec, partizanske učiteljice iz Čežarjev. Slovesnosti se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je prisotne tudi pozdravil.

Znano je, da šola daje dušo območju, na katerem deluje. Skozi čas se spreminja skupaj s svojo okolico in tako je tudi z Osnovno šolo Elvire Vatovec Prade v Krajevni skupnosti Bertoki s podružnično šolo v Sv. Antonu. Šola ima za seboj razgibano zgodovino, danes pa je vpeta v različne projekte, ki učence sto let in več stare šole bogatijo z neprecenljivim znanjem.

Spominsko slovesnost pred spomenikom padlim v Pobegih so v razgibanem kulturnem programu ob slavnostni govornici Franki Pegan Glavina popestrili učenci OŠ Elvire Vatovec Prade s podružnično šolo Sv. Anton ter Center za usposabljanje Elvire Vatovec Strunjan.

Letošnjo obeležitev bo danes popestrila tudi okrogla miza ob 17. uri v Narodnem domu v Pobegih z naslovom Partizansko šolstvo na Primorskem, v organizaciji in izvedbi Združenja proti fašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper. V Narodnem domu v Pobegih pa si lahko vsi do 19. ure ogledajo razstavo likovnih in literarnih del o Elviri Vatovec in filatelistično razstavo ob izdaji spominske znamke in priložnostnega žiga ob 100. obletnici rojstva Elvire Vatovec.

Zgodovina šole in pomen partizanske učiteljice

V začetku je šola delovala v zasebnih stavbah. Novo šolsko poslopje je šola v Pradah dobila leta 1909. Posebno poglavje v zgodovini šolstva v Istri je partizansko šolstvo. V Pradah partizanske šole ni bilo. Bila pa je v Svetem Antonu in Čežarjih. Za učiteljico je bila na šoli v Čežarjih postavljena Elvira Vatovec, ki so jo ob koncu prvega šolskega leta ubili fašisti v Dekanih. Danes nosi osnovna šola v Pradah njeno ime.

Krajevne skupnosti šolskega okoliša, delavci šole in starši učencev so si po letu 1991, ko je šola nosila ime Osnovna šola Prade, prizadevali, da bi bila ponovno poimenovana po partizanski učiteljici Elviri Vatovec iz Čežarjev. To ime je šola nosila več kot štirideset let, vse do leta 1991. Občinski svet Mestne občine Koper je zato na seji 12. aprila 2001 sprejel spremembo Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda. S spremembo prvega odstavka drugega člena je šola ponovno dobila ime Osnovna šola Elvire Vatovec Prade – Koper.

Foto: MOK